Μαρία Θεοδωρίδου: Κανονικά o εμβολιασμός με Astrazeneca – Η σύσταση σε γυναίκες κάτω των 50


«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τις «κίτρινες κάρτες» στον ΕΟΦ, απάντησε πως έχουν αναλυθεί πάνω από 1.500.

Με βάση το ισχύον πρόγραμμα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Επίσης όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca συστήνεται να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο εμβόλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeca.

Οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τους τελευταίους 2 μήνες 62 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 42 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η επιδημία η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά την τρέχουσα διασπορά στη χώρα, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών, επίσης επισημαίνει ότι τα εμβόλια mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με tts είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Για τη β’ δόση συστήνεται η συνέχιση εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS εξαιρετικά σπάνια μετά τη β΄ δόση εμβολίου. Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. δεύτερες δόσεις, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

Αλλαγή με διαφορετικού τύπου εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την α’ δόση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ