Κορονοϊός: Πέντε περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα


«Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο», αναφέρει ο κ. Τζανάκης

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των εν λόγω περιστατικών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Τζανάκης σχολίασε τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας, και με ειδική αναφορά στα τρία εκ των πέντε που εμφανίστηκαν στην Κρήτη, ανέφερε: «Είναι τρία περιστατικά στην Κρήτη. Είναι πέντε περιστατικά συνολικά σε πάνω από 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο. Υπάρχει το αγκαθάκι, γιατί τα 3 στην Κρήτη. Θα πρέπει να μας πουν πόσοι εμβολιασμοί έγιναν. Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας. Θα πρέπει να δούμε μήπως ήταν τυχαίο. Να είμαστε παρατηρητικοί κι εν συνεχεία να ψαχτούν μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς».

«Είναι καταλυτικά τα δεδομένα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Όταν έχουμε 30 θανάτους σε αυτή την ομάδα γυναικών που υποτίθεται δημιουργεί το εμβόλιο αυτό που δημιουργεί, δεν μπορείς να βάλεις τους 30 θανάτους από τη μια μεριά και στην άλλη τα 5 περιστατικά θρομβώσεων από την άλλη με 1 περιστατικό να κατέληξε και να πεις σταματάω τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα που «πλήττουν» οι παρενέργειες, τόνισε: «Ακόμα και στην ομάδα των γυναικών 30-39 σε μια χωρά με ενδιάμεσο κίνδυνο μεταδοτικότητας του κορονοϊού περιμένουμε νοσήσεις που θα δώσουν 9 θανάτους ανά 100.000. Αντίστοιχα, περιμένουμε στους 100.000 εμβολιασμούς 3-5 κρούσματα θρομβώσεων που θα δώσουν κανέναν ή ένα θάνατο. Αν οι άλλες χώρες σκέφτηκαν με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχουν ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε εμείς. Αυτό που φοβόμαστε είναι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού. Γιατί οι ενήλικες άνω των 50 ετών δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει αποδειχθεί ασφαλές σε αυτές τις ηλικίες;».

«Από την στιγμή που έχουν γίνει τόσα εκατ. δόσεις εμβολίων, ότι ήταν να εμφανίσουν τα εμβόλια από παρενέργειες θα το είχαν εμφανίσει. Δεν θα βρει κανείς φάρμακο που να έχει τεσταριστεί έτσι».

«Υπάρχουν επιστημονικές προσπάθειες να διορθωθούν τα πράγματα. Να δούμε αν φταίει το αντιγόνο ή ο αδενοίος. Θα πρέπει να βρούμε τον μηχανισμό που παράγει τη φλεγμονή…»

Αναφορικά στα περιστατικά στην Κρήτη, σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατηρήσης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης. Οι θρομβώσεις και τα θρομβωτικά επεισόδια είναι σε κάθε εφημερία από 2 ως 5 πριν το εμβόλιο. Είναι πολλά τα επεισόδια που παράγονται από άλλους παράγοντες κινδύνου. Δεν υπάρχει στατιστική διαφορά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ