Ψηφιακό πιστοποιητικό: Στην Ελλάδα η πρεμιέρα του – Τα συγχαρητήρια Μισέλ και ο τρόπος λειτουργίας

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής το ψηφιακό πιστοποιητικο εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα κράτη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την παρουσίαση της δοκιμαστικής εφαρμογής του συστήματος έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία που θα προσφέρουν ταχεία λωρίδα για τους ταξιδιώτες».

«Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «έχουμε αναδείξει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που είναι ένα περίπλοκο εργαλείο που ενσωματώνει τα εθνικά δεδομένα σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπληρώνοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία φιλοξενεί το απαύγασμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας» και αποτελεί «απδειξη ότι η ΕΕ μπορεί να βρίσκει γρήγορα λύσεις όπου χρειαστεί»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη την Ελλάδα γιατί ήταν αυτή που ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Είμαι υπερήφανος που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα και εσείς ανακοινώνετε το σημαντικό αυτό εργαλείο»

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται

  • αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
  • αν και πότε έχει ασθενήσει, ή
  • αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου.

Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

O Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ