Η Γερμανία παραδέχεται πως το αποικιακό καθεστώς της έκανε γενοκτονία στη Ναμίμπια


Η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το γερμανικό αποικιακό καθεστώς στη Ναμίμπια διέπραξε στις αρχές του περασμένου αιώνα γενοκτονία: Ιστορικοί εκτιμούν ότι το διάστημα 1904-1908 εξοντώθηκαν 65.000 από τις 80.000 που αριθμούσε η φυλή των Χερέρο και 10.000 από τις 20.000 της φυλής των Νάμα.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, από το 1885 ως το 1915 η «Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική», όπως ονομαζόταν τότε η Ναμίμπια, ήταν αποικία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Βερολίνο είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με το Βίντχουκ που διήρκησαν πάνω από πέντε χρόνια.

Ένα από τα κεντρικά αιτήματα της Ναμίμπια ήταν, εκτός από την αναγνώριση της γενοκτονίας, η πληρωμή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Το Βερολίνο απέρριπτε αυτό το αίτημα επειδή θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για αξιώσεις άλλων χωρών (όπως για παράδειγμα της Ελλάδας).

Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι ότι η Γερμανία θα διαθέσει ένα χρηματικό ποσό στη Ναμίμπια μέσω ενός αναπτυξιακού ταμείου βοήθειας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ανακοίνωσε σήμερα πως «ως μια χειρονομία αναγνώρισης για τα αμέτρητα δεινά που υπέστησαν τα θύματα», η Γερμανία «θα στηρίξει τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα ουσιώδες πρόγραμμα ύψους 1,1 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη». Σε αυτό το ποσό συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για αγροτικά προγράμματα που θα συμπεριλαμβάνουν την αγορά γης, την ανάπτυξη αγροτικών υποδομών, την ύδρευση αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στις περιοχές που ζουν οι απόγονοι των Χερέρο και των Νάμα.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι από την αναγνώριση της γενοκτονίας και τη δημιουργία του αναπτυξιακού ταμείου «δεν μπορούν να συναχθούν έννομες αξιώσεις για αποζημιώσεις».

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη», δήλωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ