Υπουργείο Εσωτερικών: Τροπολογία- «μπλόκο» στους Χρυσαυγίτες


Τροπολογία αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης η οποία θα αφορά μεταξύ άλλων και πρόσωπα καταδικασμένα με οριστική απόφαση, όπως για παράδειγμα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα αναφέρει ότι οι καταδικασμένοι με οριστική δικαστική απόφαση δεν θα μπορούν να λάβουν αξίωμα σε κόμμα. Μάλιστα, αν κάποιο κόμμα τους δώσει αξίωμα τότε θα αποκλείεται από τις εκλογές. Δηλαδή, θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ως βουλευτές, καθώς το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο ότι μόνο συνεπεία αμετάκλητης καταδίκης μπορούν να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα, αλλά δεν θα μπορούν να αναλάβουν αξιώματα.

Ειδικότερα, η τροπολογία θα προβλέπει:

Άρθρο 1

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή

β) Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα:

σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)

ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση ισχύει για το χρονικό διάστημα της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την αμέσως επόμενη ημέρα που η δικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαγράψει τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους εκλογικούς καταλόγους.

Άρθρο 2

Τις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμοί περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων έχουν όσα πολιτικά κόμματα:

α) ιδρύθηκαν νόμιμα και

β) ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί οριστικά:

σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)

ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών μάλιστα θα ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και ο ακριβής χρόνος αποστέρησης θα υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Άρθρο 3

Θεσπίζεται ασυμβίβαστο οριστικά καταδικασθέντος για τα παραπάνω ίδια αδικήματα (του άρθρου 2) με την κατοχή επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε πολιτικό κόμμα.

Άρθρο 4

Απαγορεύεται οποιαδήποτε ιδιωτική χρηματοδότηση (πλην των τακτικών εισφορών μελών)κόμματος ή συνδυασμών κομμάτων που έχουν σε επιτελική θέση οριστικά καταδικασθέντες (για τα παραπάνω αδικήματα)

Άρθρο 5

αποκλείονται προεκλογικά αυτά τα κόμματα από οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική και υπαίθρια προβολή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ