Εργαστήριο Ισχυρισμοί: Δεκάδες αντηλιακά έχουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Εργαστήριο Ισχυρισμοί: Το εργαστήριο είπε ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να ωθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακό. Η μετάβαση χωρίς προστασία από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων σκοτεινών κηλίδων, διευρυμένων πόρων, χρώσης, λεπτών γραμμών, ρυτίδων, καρκίνου και άλλων.  Ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών έχει εντοπίσει το χημικό βενζόλιο, ένα γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο, σε 78 προϊόντα αντηλιακού και τώρα καλεί την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει τα προϊόντα.

Το εργαστήριο, Valisure, ελέγχει φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης για ποιότητα.

Πρόσφατα, η εταιρεία δοκίμασε σχεδόν 300 προϊόντα αντηλιακού και διαπίστωσε ότι το 27% περιείχε βενζόλιο, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Δεκατέσσερα από τα προϊόντα (5%) περιείχαν βενζόλιο σε επίπεδα υψηλότερα από 2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), το οποίο είναι το συνιστώμενο όριο της Υπηρεσίας FDA για το βενζόλιο σε ιατρικά πολύτιμα φάρμακα που δεν μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτό.

«Η παρουσία αυτού του γνωστού ανθρώπινου καρκινογόνου σε προϊόντα που συνιστώνται ευρέως για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τα οποία χρησιμοποιούνται τακτικά από ενήλικες και παιδιά είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο David Light, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Valisure.

Το βενζόλιο είναι ένα άχρωμο ή ανοικτό κίτρινο υγρό που σχηματίζεται φυσικά αλλά παράγεται επίσης από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Για παράδειγμα, οι εκπομπές αυτοκινήτων και η καύση άνθρακα και πετρελαίου μπορούν να απελευθερώσουν βενζόλιο στον αέρα.

Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ορισμένων πλαστικών, ελαστικών, βαφών, απορρυπαντικών, φαρμάκων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τα CDC.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο, ιδιαίτερα καρκίνο του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας.

Η Αμερικανική Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία περιορίζει την έκθεση στον χώρο εργασίας στο βενζόλιο στον αέρα σε 1 ppm κατά μέσο όρο την ημέρα και το πολύ 5 ppm σε διάστημα 15 λεπτών, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος περιορίζει το βενζόλιο στο πόσιμο νερό σε 0,005 ppm, ή 5 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), το οποίο είναι επίσης το όριο για το εμφιαλωμένο νερό. Το FDA λέει ότι το βενζόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων εκτός από ειδικές περιστάσεις, κυρίως εάν η χρήση τους είναι αναπόφευκτη και το φαρμακευτικό προϊόν σημειώνει σημαντική θεραπευτική πρόοδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίπεδα βενζολίου θα πρέπει να περιορίζονται σε 2 ppm “εκτός εάν δικαιολογείται διαφορετικά”, λέει η FDA.

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19 όταν υπήρχε έλλειψη απολυμαντικού χεριών, η FDA επέτρεψε προσωρινά στα απολυμαντικά χεριών να περιέχουν έως και 2 ppm βενζολίου.

Αλλά τον Μάρτιο του 2021, η Valisure ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει βενζόλιο πάνω από αυτό το επίπεδο σε σχεδόν δώδεκα προϊόντα απολυμαντικών χεριών, τουλάχιστον ένα από τα οποία ανακλήθηκε αργότερα.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων του βενζολίου στα αντηλιακά, η Valisure ζήτησε από το FDA να ανακαλέσει τα 78 προϊόντα και να πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα για την κατασκευή αυτών των προϊόντων.

Έναν πλήρη κατάλογο των αντηλιακών προϊόντων με βενζόλιο μπορείτε να βρείτε στην αναφορά. Σχεδόν και τα 14 αντηλιακά προϊόντα με επίπεδα βενζολίου άνω των 2 ppm ήταν σπρέι. αλλά η χημική ουσία εμφανίστηκε επίσης σε λοσιόν και τζελ ανακούφισης από ηλιακά εγκαύματα. Παρ’ όλο που η FDA λέει ότι το βενζόλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκων, ο οργανισμός δεν ορίζει ένα συγκεκριμένο όριο για φάρμακα όπως το αντηλιακό (Η FDA ρυθμίζει το αντηλιακό ως φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.). Το όριο των 2 ppm ισχύει μόνο για τις «ειδικές περιστάσεις» που περιγράφονται από την εταιρεία.

Έτσι, η Valisure ζητά επίσης από τη FDA να ορίσει ένα όριο για τα επίπεδα βενζολίου στο αντηλιακό και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα σε τυπικές καταστάσεις και να ορίσει ένα όριο έκθεσης σε μια μέρα.

Δεδομένου ότι το βενζόλιο δεν ανιχνεύθηκε στα περισσότερα αντηλιακά που ελέγχθηκαν, η εταιρεία λέει ότι η χρήση βενζολίου σε αντηλιακά δεν είναι “αναπόφευκτη” και ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται οποιαδήποτε ανιχνεύσιμη ποσότητα του χημικού. “Είναι κρίσιμο οι ρυθμιστικοί φορείς να αντιμετωπίζουν τη μόλυνση από βενζόλιο στα αντηλιακά … έτσι ώστε όλα τα άτομα να αισθάνονται ασφαλή χρησιμοποιώντας προϊόντα αντηλιακού”, δήλωσε ο Δρ Christopher Bunick, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη Ζωντανή Επιστήμη, η FDA δήλωσε ότι εξετάζει την αναφορά.

“Η FDA λαμβάνει σοβαρά υπόψη τυχόν ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια σχετικά με τα προϊόντα που ρυθμίζουμε, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού.

Ενώ ο οργανισμός αξιολογεί την υποβληθείσα αναφορά για τους πολίτες, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις προσπάθειες αγοράς και κατασκευής αντηλιακών για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα ασφαλών αντηλιακών για καταναλωτές των ΗΠΑ” Ο Οργανισμός πρόσθεσε ότι γενικά δεν σχολιάζει τις εκκρεμείς αναφορές.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ