Ηνωμένα Έθνη: Κηρύσσουν «πόλεμο» εναντίον της covid-19, καθώς τα ποσοστά της Ινδίας ξεπερνούν τους 300.000 νεκρούς

Ηνωμένα Έθνη: Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κηρύσσει «πόλεμο» εναντίον της covid, καθώς τα ποσοστά της Ινδίας ξεπερνούν τους 300.000 νεκρούς Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο κόσμος είναι «σε πόλεμο» εναντίον της Covid-19, καθώς ο αριθμός των νεκρών της Ινδίας πέρασε στους 300.000 και η Ιαπωνία άνοιξε τα πρώτα κέντρα μαζικού εμβολιασμού. Αλλά μόλις δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα συμβούλευαν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τη λογική του πολέμου για να προκαλέσουν τις ανισότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά την ταχεία πρόοδο του εμβολιασμού σε πλούσια μέρη του κόσμου, η κρίση δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε. «Αν δεν δράσουμε τώρα, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες εμβολιάζουν την πλειοψηφία του λαού τους και ανοίγουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός συνεχίζει να προκαλεί βαθιά βάσανα κυκλώνοντας και μεταλλάσσοντας στις φτωχότερες χώρες».

Οι θανατηφόρες επιδημίες στην Ινδία, τη Βραζιλία και αλλού έχουν ωθήσει τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων να ξεπεράσει τα 3,4 εκατομμύρια άτομα, ακόμη και επειδή τα προγράμματα εμβολιασμού σε πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ισραήλ τους επέτρεψαν να μειώσουν τους περιορισμούς.

Η Ινδία γνώρισε τρομερές σκηνές τις τελευταίες εβδομάδες με σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στα νοσοκομεία και τα κρεματόρια να κατακλύζονται, αν και ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων έχει μειωθεί σε μεγάλες πόλεις.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και λοιμώξεων στην Ινδία – που τροφοδοτείται από μια νέα παραλλαγή κορωνοϊού και εκδηλώσεις “υπερμετάδοσης” όπως θρησκευτικά πανηγύρια – είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς.

«Βλέπουμε τα πτώματα κατά μήκος του ποταμού Γάγγη, τα οποία δεν φαίνεται να καταγράφονται ως θάνατοι Covid, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι θάνατοι Covid», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Ashoka Gautam Menon στο AFP. –

Η Ιαπωνία αυξάνει τον εμβολιασμό – Η Ινδία έχει χορηγήσει περίπου 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αλλά ειδικοί λένε ότι το πρόγραμμα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

Μια άλλη ασιατική χώρα που επικρίθηκε για το αργό ποσοστό εμβολιασμού είναι η Ιαπωνία, όπου τα πρώτα κέντρα μαζικού εμβολιασμού άνοιξαν τη Δευτέρα.

Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν τον εμβολιασμό τους με μόλις δύο μήνες έως ότου αρχίσουν οι αναβαλλόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δευτέρα τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν εκεί.

Η απόφαση βασίστηκε κυρίως σε κυβερνητικές συμβουλές για την υγεία, αλλά και «εμπορική διαθεσιμότητα πτήσεων, περιορισμούς στην είσοδο των πολιτών των ΗΠΑ» και στη δυσκολία λήψης γρήγορων αποτελεσμάτων των τεστ Covid, ανέφερε ο σύμβουλος. Μόνο 2% του 125 εκατομμυρίων πληθυσμού της Ιαπωνίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με περίπου 40% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 15% στη Γαλλία. – Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πληρώνουν «τελική τιμή» –

Μιλώντας μαζί με τον Guterres στην κύρια ετήσια συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ήθελε το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας να εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο.

Αποτίει φόρο τιμής στους περίπου 115.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας που έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

«Έχουν σώσει αμέτρητες ζωές και αγωνίστηκαν για άλλους που, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, έφυγαν», είπε.

Οι ιατρικοί εργαζόμενοι που χάθηκαν από την πανδημία είχαν πληρώσει «το απόλυτο τίμημα στην υπηρεσία των άλλων».

Πολλοί γιατροί αισθάνονται «απογοητευμένοι, αβοήθητοι και απροστάτευτοι, με έλλειψη πρόσβασης σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και εμβόλια», πρόσθεσε. Εάν το εμβόλιο είχε διανεμηθεί ισότιμα, θα υπήρχε αρκετό για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα ευάλωτα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υποστήριξε. Αλλά περισσότερο από το 75% όλων των εμβολίων Covid έχουν πάει σε μόλις 10 χώρες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, το οποίο επιβλέπει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού, δήλωσε την Κυριακή ότι είχε προτείνει την άρση όλων των περιορισμών ιών την 1η Ιουνίου, εκτός από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό.

– Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές έχουν σφίξει τις επιφυλάξεις για τους σκεπτικιστές για το εμβόλιο κορωνοϊού, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε από προσκυνήματα, ταξίδια στο εξωτερικό και ορισμένους δημόσιους χώρους να μην εμβολιαστεί.

Η κυκλοφορία παραμένει οδυνηρά αργή στη Βραζιλία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κόσμο, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Τζάιρ Μπολσονάρο έχει καταδικαστεί ευρέως για τον σκεπτικισμό και τη διαχείριση πανδημιών.

Η Αϊτή επίσης υποφέρει, οι αρχές εκεί δηλώνουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας μιας εβδομάδας τη Δευτέρα αφού ανίχνευσαν δύο από τις πιο μολυσματικές παραλλαγές του ιού, αυτές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Βρετανία. Η Αϊτή είναι μία από τις τελευταίες χώρες που περιμένουν ακόμη να λάβουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων Covid.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δωρίσει τρία εκατομμύρια δόσεις Covid-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες φέτος μέσω του παγκόσμιου συστήματος κοινής χρήσης Covax.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ