Δήμος Λέρου: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της δημιουργίας ΚΥΤ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος Λέρου ζητώντας να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 ατόμων στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου.

Συγκεκριμένα , ο Δήμος Λέρου προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητάει να ανασταλούν και να ακυρωθούν:

  1. Η από 22.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί,
  2. Την από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και
  3. Την από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Στην προσφυγή του ο Δήμος περιγράφει ότι ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 8.000 κατοίκους και στη δομή που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί θα εγκατασταθεί νέος πληθυσμός των 2.000 ατόμων, που αντιστοιχεί στο 25% του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού του νησιού, «επιφέροντας έτσι ουσιαστική αλλοίωση, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κ.λπ. συνέπειες που θα επέλθουν από την εγκατάσταση της κοινωνίας των 2.000 αλλοδαπών ατόμων».

Επιπλέον, ο Δήμος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι παραβιάζεται το άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι την αντίθεση του είχε εκφράσει από τον Οκτώβριο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, λέγοντας σε δηλώσεις του: «Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία δομή όπου να καταγράφονται οι άνθρωποι αυτοί, γιατί η Λέρος είναι πύλη εισόδου, αλλά όχι σε τέτοιας έκτασης Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η απλή λογική λέει ότι σε μία τέτοια περίπτωση 63 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, όπου θα διαμένουν σε αυτή τη δομή 5.000-6.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here