Σακελλαροπούλου: «Παντοτινή έμπνευση η θυσία των Σουλιωτών»


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών.

«Η γενναιότητα και η αυτοθυσία των Σουλιωτών και όλων όσων ηρωικά πολέμησαν για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό, θα μας εμπνέουν πάντα» ,τόνισε από τον ιστορικό χώρο του Σουλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τίμησε με την παρουσία της, τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου και τους προεπαναστατικούς αγώνες των Σουλιωτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Βουλευτηρίου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε πως η θυσία των Σουλιωτών είναι μια πραγματικότητα που μυθοποιήθηκε μέσα στο χρόνο γιατί τα στοιχεία που την συναπάρτιζαν ήταν ηρωικά, ποιητικά.

Η κύρια Σακελλαροπούλου, έκανε αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και ηρωικές μορφές, από το 1635, οπότε ξεκίνησε η αντίσταση των Σουλιωτών σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στις συγκρούσεις με τους Οθωμανούς ,με αποκορύφωμα τους πολέμους ενάντια στον Αλή Πάσα .

«Η ανδρεία, η αυτοθυσία και η φλογερή προσήλωση στο ιδανικό της ελευθερίας ενέπνευσαν σεβασμό και δέος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Σούλι, η αυτοθυσία των γυναικών του Ζαλόγγου, το Κούγκι, η αντίσταση της Δέσπως Σέχου, η ηρωική έξοδος από την Μονή του Σέλτσου, είναι κορυφαίες στιγμές μιας τραγικής και ένδοξης πολύχρονης ιστορίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι εκδηλώσεις έχει καθιερωθεί να γίνονται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Στις εκδηλώσεις πλαισίωσαν την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και Φορέων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ