Βραζιλία: 874 θάνατοι και 43.520 κρούσματα σε 24 ώρες – Μαζικές διαδηλώσεις κατά Μπολσονάρου


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή (30/5) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 43.520 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής να ξεπερνά τα 16,5 εκατομμύρια.

Στη χώρα που θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα άλλοι 874 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει επισήμως μέχρι εδώ τους 461.931 νεκρούς.

Πάντως οι ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.

Επιδημιολόγοι έχουν εκφράσει τον φόβο πως η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς έρχεται ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Στους δρόμους οι Βραζιλιάνοι

Μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Βραζιλία, μέρα κατά την οποία η χώρα ξεπέρασε τους 460.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να διαμαρτύρονται για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία του κορονοϊού από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στο κέντρο του Ρίο ντε Ζανέιρο, σχεδόν 10.000 άνθρωποι, που φόραγαν μάσκες, έκαναν πορεία στην οποία είχαν καλέσει παρατάξεις της αριστεράς και φοιτητικές οργανώσεις, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Μπολσονάρου» ή «Μπολσονάρου – γενοκτονία».

«Κανένας δεν θέλει να βγαίνει στον δρόμο εν μέσω πανδημίας» αλλά «ο Μπολσονάρου δεν μας δίνει καμία άλλη επιλογή. Είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουμε (τις προεδρικές εκλογές) το 2022. Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκιλιέρμε Μπούλους, ηγέτης του Κινήματος των Άστεγων Εργαζομένων (MTST).

Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που κατ’ αυτόν δεν προκαλεί παρά μια «γριπούλα», ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εναντιώθηκε στα περιοριστικά μέτρα, αψήφησε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, διαφήμισε φάρμακα χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, αμφισβήτησε την αξία των εμβολίων.

Για τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, δεκάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε αρχίσει νωρίτερα την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ακόμη τον ακροδεξιό πολιτικό πως ευνοεί την αποψίλωση του τροπικού δάσους Αμαζονίου, προωθεί τη βία και τον ρατσισμό.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, από το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά) ως την Μπραζίλια και το Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Οι συγκεντρώσεις έγιναν έπειτα από δύο Σαββατοκύριακα κινητοποιήσεων υπέρ της κυβέρνησης, στις οποίες κάλεσε ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ