Κορωνοϊός Ρωσία: Ξεκινά τον εμβολιασμό κατοικίδιων ζώων για την COVID-19

Κορωνοϊός Ρωσία: Επιστήμονες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης (Rosselkhoznadzor) στη Ρωσία ανακοίνωσαν το πρώτο εμβόλιο σε ζώα στον κόσμο κατά της COVID-19, που έχει εγγραφεί στη Ρωσία.Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε σκύλους, γάτες, αλεπούδες και βιζόν.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Το Carnivak-Cov, ένα απενεργοποιημένο σορβικό εμβόλιο κατά της λοίμωξης του κορωνοϊού (COVID-19) για σαρκοφάγα ζώα, που αναπτύχθηκε από το Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Υγεία των Ζώων της Rosselkhoznadzor, έχει εγγραφεί στη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, είναι το πρώτο και μοναδικό προϊόν στον κόσμο για την πρόληψη της COVID-19 σε ζώα.”

Πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters, αρκετές ρωσικές περιοχές άρχισαν να εμβολιάζουν ζώα κατά της COVID-19 σε κτηνιατρικές κλινικές.

Το εμβόλιο θα παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού για τουλάχιστον έξι μήνες.

Άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμβόλιο των ζώων, όπως η ΕΕ, η Αργεντινή, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC.

Η Julia Melano, σύμβουλος της επικεφαλής του Rosselkhoznadzor, δήλωσε ότι οι κλινικές παρατηρούσαν αύξηση των αιτημάτων εμβολιασμού από «κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που ταξιδεύουν συχνά και επίσης πολίτες των οποίων τα ζώα περιφέρονται ελεύθερα». Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση, μεταξύ άλλων παγκόσμιων υπηρεσιών υγείας, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο, αν και έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις σε διάφορα είδη παγκοσμίως. Η Covid-19 υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα για τα βιζόν – ημι-υδρόβια θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους.

Πολλές χώρες ανέφεραν λοιμώξεις σε εκτρεφόμενα βιζόν, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν πέσει σοβαρά άρρωστα ή πέθαναν.

Το μεγαλύτερο ξέσπασμα της COVID-19 στα βιζόν εμφανίστηκε στη Δανία, με αποτέλεσμα να σφαγούν εκατομμύρια βιζόν και η βιομηχανία να κλείσει μέχρι το 2022.

Το κόστος για δύο δόσεις του ειδικού για τα ζώα εμβολίου λέγεται ότι ανέρχεται περίπου στα 7 $.

Εν τω μεταξύ, ο Zoetis, ο οποίος αναπτύσσει εμβόλια για ζώα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται πάνω στη δική του εκδοχή εμβολίου.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ