Θωμαΐδης Λύματα: Παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε Αττική

Θωμαΐδης Λύματα: Παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε Αττική. Αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική καταγράφηκε από την ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία διενεργεί τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “Κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έως την Παρασκευή, δηλαδή από τις 21 έως και τις 25 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα ήταν μειωμένα κατά 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο δεκαπενθήμερο, και κυμάνθηκαν γύρω στις 8.000. Στη συνέχεια το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Δεκεμβρίου είχαμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων, που εμφάνισαν διπλάσια τιμή, προφανώς λόγω της εορταστικής κινητικότητας, ενώ από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη (28, 29, 30/12) μειώθηκαν ξανά και κυμάνθηκαν και πάλι στις 8.000. Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εκτινάχθηκαν για άλλη μια φορά αγγίζοντας σχεδόν τριπλάσιες τιμές”

Ο περιορισμός της διασποράς σε κάτω από 10.000 κρούσματα οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, σε δύο αιτίες. “Κατά ένα ποσοστό στη μείωση της μετάδοσης του ιού τις ημέρες εκείνες με την εφαρμογή των μέτρων και κατά ένα ποσοστό στη μείωση του πληθυσμού”. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, αρκετοί Αθηναίοι έφυγαν κατά τις ημέρες των γιορτών, στοιχείο που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τη διακριτή αύξηση στις μετακινήσεις σε εξοχικά εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ αλλά και εκτός Αττικής, αλλά και από τα λύματα. “Παρατηρήθηκε μείωση των χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Περίπου μισό εκατομμύριο Αθηναίοι, ένα 12% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, έφυγε για τις γιορτές. Από έναν μέσο πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων ο οποίος έκανε χρήση του δικτύου τον Δεκέμβριο, φτάσαμε κατά το εορταστικό δεκαήμερο σε έναν πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων”.

Η ομάδα του κ. Θωμαΐδη διενεργεί καθημερινές αναλύσεις στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, από τον Μάρτιο, πιο συστηματικά από τον Ιούλιο και καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπολογισμοί γίνονται με προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, απολύτως απαραίτητα για την έγκαιρη παρακολούθηση της εξάπλωσης της Covid-19 στην Αθήνα και το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα «προειδοποιεί» για την εμφάνιση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων μερικές ημέρες μετά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here