Σχέδιο για έκδοση συντάξεων σε μία ημέρα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση

Μοντέλο εμβολιασμού και στην απονομή των συντάξεων σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο η συντριπτική πλειονότητα των νέων αιτήσεων να διεκπεραιώνεται σε 24 ώρες.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται σε μία μέρα. Για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι, σταδιακά και εφόσον ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε 3 μήνες.

Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας.

Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να τρέξει γρήγορα το νέο σύστημα ήταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και ο λόγος που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην αλλαγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι η νέα διοίκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στο έργο της ψηφιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναγνωρίζουν όσοι σχετίζονται με το νέο σύστημα, πρόκειται για ένα δύσκολο project. Οπως τονίζουν είναι το δυσκολότερο project ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και αυτές που εκκρεμούν είναι οι δύο κατηγορίες συντάξεων τις οποίες επιχειρεί να ψηφιοποιήσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, αφού ένα βουνό από ένσημα των περασμένων δεκαετιών είναι αποθηκευμένο σε φακέλους στις αποθήκες του ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ήδη δύο κατηγορίες τους, αυτή που αφορά τους κληρονόμους θανόντων και οι αγροτικές, έχουν μπει σε διαδικασία αυτοματοποίησης. Βάσει του σχεδίου σταδιακά το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του έτους θα εκδίδονται με αυτόματες διαδικασίες και οι άλλες κατηγορίες συντάξεων (ιδιωτικού τομέα, Δημοσίου και επαγγελματιών). Σύμφωνα με τα Νέα τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τους υγειονομικούς (ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ) και τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας (ανεξαρτήτως ταμείου).

Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης – απονομής σύνταξης γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ).

Εξάλλου – σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό – τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και για τις συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι). Τονίζεται ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει πως αν – για παράδειγμα – για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης στις 15 Ιουνίου, ψηφιακή αίτηση δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν υποβάλει χειρόγραφη αίτηση έως τις 14 Ιουνίου, αλλά μόνο εκείνοι που θα υποβάλουν αίτηση από τις 15 Ιουνίου και έπειτα.

Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία δεν σχετίζεται με τις άλλες διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, αφενός της προκαταβολής και αφετέρου της προσωρινής.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ