Google doodle : Τιμούν τον Akira ifukube


Ο Akira Ifukube γεννήθηκε αυτήν στις 31 Μαρτίου του 1914  και εφέτος συμπληρώνονται 107 χρόνια από την  γέννηση του και η google τον τιμά μέσω ενός αφιερωματικού doodle. Γεννήθηκε στο Kushiro, Hokkaido, Ιαπωνία, σε μια διακεκριμένη οικογενειακή γενεαλογία που εντοπίζει τις ρίζες της τουλάχιστον στον 7ο αιώνα. Ένας παθιασμένος ακροατής των ευρωπαϊκών μουσικών κομματιών ως έφηβος, φιλοδοξούσε να συνενώσει τη βαθιά ριζωμένη εθνική του ταυτότητα σε πρωτότυπες συνθέσεις, μια ιδέα στερεοποιήθηκε περαιτέρω αφού άκουσε το συναισθηματικό ορχηστρικό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη του 1913 The Rite of Spring στα 14 του.

Οι σπουδές του Ακίρα

  • Το 1935, ο Ακίρα έφυγε από το σπίτι για να σπουδάσει δασοκομία στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, όπου έγραψε «Ιαπωνική Ραψωδία», τον πρώτο του αρχικό ορχηστρικό αριθμό. Μετά από μια σύντομη θητεία ως αξιωματικός της δασοκομίας και επεξεργαστής ξυλείας, επέλεξε να ακολουθήσει μουσική σύνθεση με πλήρη απασχόληση. Το 1947, κυκλοφόρησε την πρώτη από τις περισσότερες από 250 ταινίες του που παρήγαγε τον επόμενο μισό αιώνα. Το ύψος της καριέρας του στο φιλμ ήρθε το 1954 όταν έγραψε το soundtrack για το “Godzilla”, του οποίου η υπογραφή βρυχηθμού δημιούργησε παίρνοντας ένα δερμάτινο γάντι καλυμμένο με ρητίνη και σύροντάς το στη χαλαρή χορδή ενός διπλού μπάσου.

Το βιβλίο που δημοσίευσε

  • Εκτός από τη δια βίου δουλειά του ως συνθέτης, ο Akira υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μουσικού Τόκιο ξεκινώντας το 1976 και δημοσίευσε ένα βιβλίο 1.000 σελίδων για τη θεωρία με τίτλο «Ενορχήστρωση». Η ιαπωνική κυβέρνηση τίμησε τα επιτεύγματα της ζωής του τόσο με το Τάγμα Πολιτισμού όσο και με το Τάγμα του Ιερού Θησαυρού.

Είδος μουσικής που επηρεάστηκε

  • Επειδή ένα μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε κοντά στην περιοχή obihiro, επηρεάστηκε από ένα είδος μουσικής που λεγότανε Ainu ο πληθυσμός του ήταν μεικτός ,αφού είχε και Ιάπωνες και Ainu.

Συνάντηση με κλασσική μουσική

  • Η πρώτη του επαφή με αυτό του είδους την μουσική έγινε όταν  όταν φοιτούσε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Σαπόρο.

Ακολουθεί αφιερωματικό βίντεο 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ