Θυρεοειδής: Έξι απροσδόκητα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λειτουργεί σωστά


Θυρεοειδής: Tα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αντιληπτά ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας π.χ. άνω των 60 ετών. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Harvard για τους άνω 60 ετών τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ελάχιστα, αν και ορισμένοι παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα που έχουν άτομα νεότερης ηλικίας. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν άτυπα για τους περισσότερους γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διάγνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία του θυρεοειδή, του  μικρού αλλά πολύτιμου αδένα που βρίσκεται στο λαιμό μας κάτω από το μήλο του Αδάμ, παρουσιάζονται ποικίλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Τα συμπτώματα που ακολουθούν θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σε  άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ανεξήγητα υψηλή χοληστερόλη. Ορισμένες φορές η  υψηλή χοληστερόλη αποτελεί τη μοναδική ένδειξη ενός υπολειτουργικού αδένα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως σε περίπτωση που οι εξετάσεις σας δείξουν υψηλή χοληστερόλη που δεν δικαιολογείται από τον τρόπο ζωής και διατροφής σας, ίσως πρέπει  να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Ο μειωμένος όγκος αίματος, οι πιο αδύναμες συσπάσεις του μυοκαρδίου και ο επιβραδυμένος καρδιακός ρυθμός – όλα συμπτώματα οφειλόμενα στα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών – μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπου ο μυς της καρδιάς δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.  Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μειωμένη ενεργητικότητα, πιο αργό βάδισμα ή σε πιο προχωρημένα στάδια, δύσπνοια και πρήξιμο των ποδιών.

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου. Στα μεγαλύτερα άτομα με υποθυρεοειδισμό η δυσκοιλιότητα ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα δυσλειτουργίας του αδένα.

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες. Οι διάχυτοι πόνοι των αρθρώσεων ορισμένες φορές αποτελούν το μοναδικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν διάχυτους μυικούς πόνους σε μεγάλες μυικές ομάδες όπως τα πόδια.

Ψυχικές διαταραχές. Η κλινική κατάθλιψη – συχνό σύμπτωμα σε νεότερα άτομα με υποθυρεοειδισμό – μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα μεγαλύτερης  ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποτελεί και το μόνο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Γνωστική έκπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας των οποίων ο υποθυρεοειδισμός έχει προχωρήσει παραμένοντας αδιάγνωστος, ενδέχεται να διαγνωστεί λανθασμένα ως άνοια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί πάντα ζητούν εξετάσεις θυροειδούς σε άτομα που παρουσιάζουν νέα γνωστική έκπτωση των αντιληπτικών λειτουργιών τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ