Νετανιάχου: «Απειλή για την ασφάλεια» το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ


Εκφράζοντας την υποστήριξή του στον αρχηγό της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός της ισραηλινής ριζοσπαστικής δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό «κυβέρνησης αλλαγής» η οποία θα εκθρονίσει τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τη χώρα, καθώς κορυφώνεται το πολιτικό δράμα.

Ο υπό σχηματισμό κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ θα αποτελούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Κάλεσε τους πολιτικούς της δεξιάς να μην στηρίξουν τη συμφωνία μετά την ανακοίνωση από τον ηγέτη του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στόχος τους το τέλος της εποχής Νετανιάχου.

Διορία μέχρι την Τετάρτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι αντίπαλοι του «Μπίμπι» όπως είναι το προσωνύμιό του, έχουν μέχρι την Τετάρτη να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εάν το καταφέρουν, ο Νετανιάχου ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας θα αποσυρθεί και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για μία σειρά από αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Ο Νετανιάχου απέτυχε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα εδώ και δύο χρόνια.

«Μην σχηματίσετε αριστερή κυβέρνηση – μια τέτοια κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ» δήλωσε ο 71χρονος Νετανιάχου, «απόλυτος άρχοντας» της ισραηλινής πολιτικής τα τελευταία 12 χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα τον Μπένετ.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ ότι «παραπλάνησε το κοινό και διέπραξε την απάτη του αιώνα» – μια αναφορά στις προηγούμενες δημόσιες υποσχέσεις του ηγέτη του κόμματος Yamina ότι δεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιαϊρ Λαπίντ. Το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) έκοψε δεύτερο το νήμα στις εκλογές του Μαρτίου, μετά το Λικούντ του Νετανιάχου.

Λαπίντ: Θα κάνω τα πάντα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Ο κ. Νετανιάχου δεν προσπαθεί πλέον να σχηματίσει δεξιά κυβέρνηση γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει. Επιδιώκει να πάρει ολόκληρο το εθνικό στρατόπεδο και ολόκληρη τη χώρα μαζί του στην τελευταία του παράσταση» δήλωσε ο Μπένετ. Και πρόσθεσε «Θα κάνω τα πάντα να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαϊρ Λαπίντ».

Πριν από την ανακοίνωση, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας, ο Μπένετ θα αναλάβει την πρωθυπουργία και στη συνέχεια θα την παραχωρήσει στον Λαπίντ, στο πλαίσιο κατανομής της εξουσίας. Η συμφωνία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο προτεινόμενος συνασπισμός θα συνενώσει κόμματα από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο της ισραηλινής πολιτικής, με ελάχιστα κοινά στοιχεία και πολιτικές που έχουν ωστόσο την ίδια επιθυμία: να δουν τον Νετανιάχου εκτός πολιτικής.

Ο Νετανιάχου «παίζει το χαρτί της ασφάλειας»

Ο Νετανιάχου ωστόσο λένε αναλυτές στο ΒΒC «δε θα πρέπει να θεωρείται ξεγραμμένος». Τα τελευταία 24ωρα παίζει μάλιστα το τελευταίο του χαρτί, προειδοποιώντας πως η προτεινόμενη κυβέρνηση ενότητας θα είναι «αδύναμη» σε θέματα ασφαλείας και δύσκολα θα αναμετρηθεί με αντιπάλους της χώρας, όπως το Ιράν.
Αν καταφέρει να πάρει με το μέλος του, μερικά μέλη του κοινοβουλίου με αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Ακόμη και αν ορκιστεί ο νέος συνασπισμός θα είναι εύθραυστος, καθώς αποτελείται από κόμματα που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και έχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές. Για να παραμείνει στην εξουσία, θα αναγκαστεί να κάνει πολλές παραχωρήσεις.

Το Σάββατο το βράδυ, το Λικούντ του Νετανιάχου πρότεινε στον Μπένετ και τον αρχηγό ενός άλλου μικρότερου να μοιραστούν την πρωθυπουργία .Η προσφορά του ωστόσο απορρίφθηκε. Επανέκαμψε την Κυριακή με νέα πρόταση.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης του Ισραήλ, είναι δύσκολο για ένα μόνο κόμμα να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα μικρότερα κόμματα είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλεοιοψηφίας.

Ο Λαπίντ είχε αρχικά την εντολή 28 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση, η διορία ωστόσο διακόπηκε λόγω των συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους.

Ένας από τους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού, το αραβικό ισλαμικό κόμμα Raam, διέκοψε τις συνομιλίες λόγω της βίας. Υπήρξαν επίσης συγκρούσεις σε ισραηλινές πόλεις με μικτό αραβικό και εβραϊκό πληθυσμό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ