Covid – 19: Η κριτική των ειδικών βρίσκει πολλαπλούς συνδέσμους με ορμόνες


Covid – 19: Νέα έρευνα εξετάζει πιθανούς δεσμούς μεταξύ ανδρικών σεξουαλικών ορμονών και ευαισθησίας σε σοβαρή COVID-19. • Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας ενημέρωσε τις συμβουλές της σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ ορμονών, μεταβολισμού και COVID-19. • Η δήλωση εξετάζει στοιχεία για τους πρόσθετους κινδύνους για άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και διαταραχές της υπόφυσης, των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. • Διερευνά επίσης γιατί τα αρσενικά είναι πιο ευαίσθητα από τα θηλυκά σε σοβαρή COVID-19 και συζητά το θεραπευτικό δυναμικό των φαρμάκων που μπλοκάρουν τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες. • Τέλος, η δήλωση παρέχει διαβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός COVID-19 είναι ασφαλής για άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με ορμόνες (ενδοκρινικές).

Νωρίς στην πανδημία, κατέστη σαφές ότι τα αρσενικά είναι πιο ευαίσθητα από τα θηλυκά σε σοβαρή COVID-19 και έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια.

Μεταξύ των προτεινόμενων λόγων είναι τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των ανδρών και μια μεγαλύτερη απροθυμία να φορούν μάσκα, αλλά μπορεί να υπάρχει μια πιο θεμελιώδης, βιολογική εξήγηση.

Ο SARS-CoV-2, που είναι ο ιός που προκαλεί την COVID-19, εκμεταλλεύεται δύο υποδοχείς μεμβράνης που ονομάζονται ACE2 και TMPRSS2 για να εισέλθουν στα κύτταρα οι ξενιστές του.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ανδρογόνα – δηλαδή οι ανδρικές ορμόνες του φύλου – αυξάνουν την παραγωγή αυτών των υποδοχέων στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τον ιό να μολύνει τον πνευμονικό ιστό στους άνδρες.

Άλλες ενδείξεις που εμπλέκουν τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι η φαλάκρα των ανδρών, η οποία προκαλείται από υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (DHT) στην κυκλοφορία, σχετίζεται με σοβαρή COVID-19 στους άνδρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι φάρμακα για τη θεραπεία παθήσεων του προστάτη και της τριχόπτωσης των ανδρών, τα οποία μειώνουν την παραγωγή DHT ή μπλοκάρουν τους υποδοχείς της ορμόνης, μπορεί να επιταχύνουν την ανάρρωση ατόμων με COVID-19.

Κορυφαίοι ενδοκρινολόγοι από την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία έχουν επανεξετάσει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις ανδρικές ορμόνες και αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ορμόνες για την COVID-19 σε μια δήλωση θέσης για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας. Η δήλωση ενημερώνει μια προηγούμενη δήλωση που η Εταιρεία δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2020, στις αρχές της πανδημίας.

Οι συγγραφείς γράφουν ότι οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν τεστοστερόνη – ειδικότερα, θεραπεία αντικατάστασης ανδρογόνων για αρσενικό υπογοναδισμό σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Αναθεωρούν επίσης τα στοιχεία και παρέχουν συμβουλές για μια σειρά άλλων ενδοκρινικών καταστάσεων, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης D, διαβήτης, παχυσαρκία, ανεπάρκεια επινεφριδίων και θέματα που σχετίζονται με την υπόφυση και τον θυρεοειδή αδένα.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D: «Πρέπει να γνωρίζουμε τις ενδοκρινικές συνέπειες της COVID-19 σε ασθενείς με γνωστή ενδοκρινική πάθηση, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, αλλά και για άτομα χωρίς γνωστή πάθηση», λέει ο πρώτος συγγραφέας Manuel Puig-Domingo, MD, Ph.D., από το Universitat Autònoma de Barcelona στην Ισπανία.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή και η γνώση ότι αυτή η κατάσταση έχει εμφανιστεί συχνά στον νοσοκομειακό πληθυσμό COVID-19 και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Παρά το όνομά της, η βιταμίνη D δεν είναι μια βιταμίνη, αλλά μια πρόδρομη ορμόνη. Μετά την προσαρμογή για γνωστούς παράγοντες κινδύνου, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης είναι πιο διαδεδομένα σε άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 από ό, τι στον γενικό πληθυσμό.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με σοβαρότερες ασθένειες και θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς συνιστούν στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς τους έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D – ιδίως οι ηλικιωμένοι με διαβήτη ή παχυσαρκία.

Παρατηρούν ότι ο περιορισμός στο σπίτι κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, ειδικά για ηλικιωμένους ενήλικες, μπορεί να συνέβαλε στην επιδείνωση των επιπέδων ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ορισμένες χώρες. Χειρότερα αποτελέσματα για άτομα με διαβήτη.

Οι ενδοκρινολόγοι σημειώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων στοιχείων δείχνει ότι ο διαβήτης, η κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για χειρότερα αποτελέσματα και θνησιμότητα στην COVID-19.

«Συνιστάται ενεργή επαγρύπνηση και έλεγχος σε ενδοκρινικές κλινικές εξωτερικών ασθενών, καθώς και πρόωρη νοσηλεία για την COVID-19», γράφουν.

Προσθέτουν ότι η θεραπεία με μετφορμίνη για διαβήτη τύπου 2 και στατίνες για υψηλή χοληστερόλη σχετίζονται με λιγότερο σοβαρή ασθένεια και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, επομένως αυτές δεν πρέπει να σταματήσουν κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες από τον ιό επειδή εκφράζουν αφθονία υποδοχέων ACE2.

Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει νέες περιπτώσεις διαβήτη μετά από σοβαρή COVID-19.

Οι ειδικοί λένε: «Η θνησιμότητα στον διαβήτη τύπου 1 ή 2 έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας – και προκύπτουν στοιχεία ότι μπορεί να υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ του διαβήτη και την COVID-19, τόσο όσον αφορά την επιδείνωση των υφιστάμενων συνθηκών όσο και τη νέα εμφάνιση διαβήτη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ