Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για έως 420 δόσεις – Γενναίο «κούρεμα» οφειλών


Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Aνοίγει σήμερα, 1η Ιουνίου ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς) και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες, αλλά προβλέπεται και «κούρεμα» κεφαλαίου. 

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμα και με «κούρεμα» της οφειλής τους υπό όρους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προς τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις δίνει από την 1η Ιουνίου ο πτωχευτικός νόμος σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 700.000 ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος (ν. 4738/2020 Κώδικας για τη Ρύθμιση Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας), ο οποίος ισχύει ήδη από την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) ενώ παράλληλα για πρώτη φορά ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και «πράσινοι» δανειολήπτες δηλ. όσοι έχουν οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση.

Ωστόσο οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και προϋπόθεση για να τεκμηριωθεί αυτό, είναι να έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους τουλάχιστον κατά 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως αίτηση για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών μπορούν να υποβάλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές τους είναι άνω των 10.000 ευρώ και τουλάχιστον προς δύο πιστωτές.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να επιτυγχάνει για το χρέος του «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην Εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Ο οφειλέτης θα πρέπει να ρυθμίσει το χρέος του ή να κηρύξει πτώχευση εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό.

Με τον νέο μηχανισμό και τη συμφωνία εξυγίανσης, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων βάσει των οποίων θα αποπληρώνει το σύνολο των οφειλών που έχει.

Με τον νέο πτωχευτικό προβλέπεται η λεγόμενη προπτωχευτική διαδικασία στην οποία θα γίνεται η προσπάθεια ρύθμισης πριν από την πτώχευση με ρύθμιση των χρεών έως 240 δόσεις.

Τα κριτήρια

  • Να έχει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ (άγαμος), ή έως 10.500 ευρώ (ζευγάρι), και το ποσό αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Η αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ (άγαμος), ή έως 135.000 ευρώ (έγγαμο), συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Η διαδικασία ρύθμισης-εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» της βασικής οφειλής στην περίπτωση που ο οφειλέτης και ο εγγυητής έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής του όγκου των χρεών και υπό τον όρο ότι η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι χαμηλότερη του ύψους των οφειλών.

Η διαδικασία προβλέπει:

  • «Κούρεμα» της βασικής οφειλής για τα χρέη προς την Εφορία έως και 75%, ενώ για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αφορά μόνο τις εισφορές για περίθαλψη.
  • «Κούρεμα» του αρχικού ποσού του δανείου έως και 80%. Δηλαδή, το «κούρεμα» προς τις τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεών τους, εξαιρουμένων των τόκων υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο. Το «κούρεμα» της βασικής οφειλής εισάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο μείωσης του ιδιωτικού χρέους. Οι οφειλές που εξαιρούνται από το «κούρεμα» της βασικής οφειλής είναι:
  • Η βασική οφειλή του ΦΠΑ, όχι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
  • Ο παρακρατούμενος (στην πηγή) φόρος μισθωτών, υπηρεσιών, επαγγελματιών, εργολάβων.
  • Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρούνται διά νόμου από το «κούρεμα» της βασικής οφειλής οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι συνδεδεμένες με τη σύνταξη (δηλαδή όλες οι συντάξιμες πληρωμές).

«Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας»

Ωστόσο, με το που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα μπει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το νόμο, η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας που ανήκει στον οφειλέτη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Σε περίπτωση οφειλέτη φυσικού προσώπου, από την κήρυξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή του οφειλέτη, στην πτωχευτική περιουσία ανήκει και το μέρος του ετησίου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Σε περίπτωση οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του οφειλέτη επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο ή προσημειούχο πιστωτή, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και να συνεχίσει τη διαμονή του στην πρώην κύρια κατοικία με την καταβολή ενοικίου.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 12 έτη και το ύψος του ενοικίου θα είναι ανάλογο με την αξία και την περιοχή της κατοικίας και αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς και να αποκτήσει έναντι τιμήματος επαναγοράς που θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή επαναπόκτησης θα είναι πλησίον της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση για να γίνει πρόταση επαναγοράς από τον οφειλέτη θα πρέπει να περάσουν 12 χρόνια μίσθωσης και καταβολής των ενοικίων. Ακόμη και αν μπορεί να την επαναγοράσει νωρίτερα, θα πρέπει να καταβάλλει πρώτα τα ενοίκια 12 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ