Εμβολιασμός παιδιών για κορονοϊό: Πότε θα ξεκινήσει στην Ελλάδα – «Είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι»


Στην «ατζέντα» ο εμβολιασμός των παιδιών – Πότε ξεκινά ο κατ’οίκον και τι γίνεται με όσους νόσησαν κι έχουν ραντεβού για εμβόλιο.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό ενήλικων και ανηλίκων.

«Θα αυξάνονται τα ραντεβού όσο έρχονται εμβόλια», ανέφερε για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «σε πολύ σύντομο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τα άλλα σκευάσματα», αφού προς το παρόν οι 18-29 εμβολιάζονται μόνο με το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Σχετικά με αυτούς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, επανέλαβε ότι, αρκεί μία δόση για τη θωράκισή τους, ενώ εξήγησε πως αν κάποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού και νόσησε πρόσφατα, θα λάβει τώρα ένα μήνυμα ακύρωσής του και μετά από έξι μήνες, θα του έρθει άλλο μήνυμα για νέο ραντεβού.

Ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει τις επόμενες μέρες το ελληνικό πλάνο. «Εμείς σαν επιχειρησιακός μηχανισμός, είμαστε έτοιμοι», σημείωσε σχετικά.

Όσο για το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά, είπε πως «πρέπει να έχουμε τις οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα προχωρήσουμε όπως στις άλλες ηλικίες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

Αναφορικά με τα self test σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας είπε πως 14 μέρες μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν έχει κάποιος λόγο για να υποβληθεί σε self test και προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις και οδηγίες.

Ανακοινώσεις προανήγγειλε και για το σχέδιο του κατ’οίκον εμβολιασμού, την ερχόμενη Δευτέρα. Το πλάνο που θα ανακοινωθεί θα εφαρμοστεί μέσα στον Ιούνιο.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη, που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. «Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και διαφάνεια το θέμα και έδωσε τα στοιχεία» και σχετικά με το γεγονός ότι κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της γραμμή στον εμβολιασμό με AstraZeneca, συμφώνησε ότι, «δεν βοήθησε το ότι κάθε χώρα είχε τη δική της γραμμή».

Επανέλαβε ότι, η σύσταση είναι κάποιος να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου που έκανε την πρώτη, «εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως η θρόμβωση» και παρατήρησε ότι, «δεν βλέπουμε μεγάλες ακυρώσεις από όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca».

Διαβεβαίωσε, τέλος ότι, υπάρχουν αποθέματα εμβολίων και από τα τρία σκευάσματα, ενώ «αναμένουμε πολύ μεγάλο αριθμό παραλαβής εμβολίων μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Με την σειρά του, για την ανοσία, τα εμβόλια και τις μάσκες μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι οι άνω των 65 πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών η συζήτηση έχει ξεκινήσει.

Όπως είπε ο καθηγητής το εμβόλιο της Pfizer που δοκιμάζεται για τα παιδιά παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ικανοποιητική ασφάλεια.

Για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα, αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.»

«Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό», τόνισε.

Σχετικά με την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος, ο κ. Γώγος είπε ότι το θέμα του τέταρτου κύματος δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα.

«Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να εμβολιαστούμε», είπε και συμπλήρωσε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες.

«Είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας.», τόνισε ο κ. Γώγος.

Τέλος, μιλώντας για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσία μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας», ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ