Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Οι γονείς μας, η δύναμή μας για ζωή


Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.

Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Αναμφισβήτητα, οι γονείς είναι εκείνοι οι άνθρωποι της ζωής μας που μας επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο ΟΗΕ την ημέρα αυτή τιμά τους ανθρώπους που απαρνήθηκαν κάθε άλλη τους ιδιότητα και έδωσαν την πρώτη θέση στις ζωές τους στην ιδιότητα του γονέα, την ιδιότητα του πατέρα ή της μητέρας, αλλά κυρίως και τη διπλή ιδιότητα, αυτό που εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον πληθυντικό, στους «γονείς».

family-1.jpg
Οι γονείς μας, η δύναμή μας για ζωή

Οι γονείς είναι η αρχή της οικογένειας, η αρχή της ζωής. Είναι ένα ζευγάρι που ονειρεύτηκε παιδιά, ονειρεύτηκε τη συνέχεια της ζωής και πήρε όλα τα ρίσκα για να τα φέρει στον κόσμο και να τα μεγαλώσει. Ονειρεύτηκε την οικογένεια, το κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας και ανέλαβε να την ολοκληρώσει. Πολλές φορές κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια σε όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου που αναπτύσσονται στη σύγχρονη εποχή και τα οποία, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, βρίσκουν ευήκοα ώτα, με αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε σήμερα «δημογραφικό πρόβλημα» ή «υπογεννητικότητα». Διότι, εν έτη 2020, με την επιστήμη της Ιατρικής να κάνει άλματα και να ξεπερνά πάσης φύσεως προβλήματα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έρχονται άλλοι παράγοντες, ιδίως κοινωνικοί ή οικονομικοί, να αντιστρέψουν τη φυσική επιθυμία του ανθρώπου για γονεϊκότητα, τη φυσική του τάση να αποκτήσει ζευγάρι και να γίνουν μαζί «γονείς».

family-4.jpg
Οι γονείς είναι η αρχή της οικογένειας, η αρχή της ζωής

Οι γονείς μας, το στήριγμά μας

Οι γονείς μας, οι άνθρωποι που μας έφεραν στη ζωή, είναι και εκείνοι που μας δίνουν τη δύναμη να τη ζήσουμε. Οι γονείς, όπως ορίζει ο ΟΗΕ, είναι εκείνοι «που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση». Το σχετικό ψήφισμα, με το οποίο αναγνωρίζεται ο ρόλος των γονέων και ορίζεται η 1η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents), μας καλεί να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή, σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών.

family-2.jpg
Στο οικογενειακό περιβάλλον, κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση

Η φετινή 1η Ιουνίου ας μην περάσει λοιπόν, χωρίς την αναγνώριση του ρόλου των γονέων, χωρίς ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» για την προσπάθειά τους. Οι γονείς μας, ακόμα κι αυτοί που μας έχουν πληγώσει, που ίσως δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, ή ούτε και στις δικές τους, μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αναγνωρίζουμε όλα όσα έκαναν και προχωράμε ένα βήμα παρακάτω, ένα βήμα προς το καλύτερο, για να γίνουμε εμείς ακόμα καλύτεροι γονείς και να μεταδώσουμε στα δικά μας παιδιά το μήνυμα πως το να είσαι γονιός και να αναθρέφεις έναν άνθρωπο, είναι το πιο περίπλοκο, ελπιδοφόρο, βασανιστικό και ικανοποιητικό συναίσθημα που υπάρχει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ