Σούπα παντζαριού με τζίντζερ και γιαούρτι


Το χρώμα των λαχανικών αποκαλύπτει πολλά για τη θρεπτική τους αξία. Οι χρωστικές ουσίες μαρτυρούν την παρουσία πολλών ευεργετικών φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Τα παντζάρια έχουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα με αρκετές παραλλαγές ανάλογα την ποικιλία. Τρώγονται κρύα στις σαλάτες, αλλά και ζεστά στο φαγητό. Για χιλιετίες είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και τις θετικές επιδράσεις στο σώμα: προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την σωματική αντοχή και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Το τζίντζερ, από την άλλη, με δραστικό της συστατικό την τζιντζερόλη, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση, βοηθά στην απώλεια λίπους και περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και πολυφαινόλες. Σημαντικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, εδώ συνδυάζεται υπέροχα με το παντζάρι σε μια άκρως θρεπτική σούπα. Τα υλικά είναι για 4 άτομα. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 30 λεπτά και ο συνολικός 50 λεπτά.

Σούπα παντζαριού με τζίντζερ και γιαούρτι

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι ψιλλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ + ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη πατάτα
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • Φρέσκα φύλλα θυμαριού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μέθοδος παρασκευής

Σε μία μέτρια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια με υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το κομμένο τζίνζερ, το σκόρδο και λίγο αλάτι.

Αφήστε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 4-5 λεπτά.

Προσθέστε τα παντζάρια, την πατάτα και 4 φλιτζάνια νερό. Ρίξτε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Αφήστε το να βράσει, καλύψτε και αφήστε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν πολύ, 25 με 30 λεπτά.

Αφήστε το λίγο να κρυώσει. Μεταφέρετε τη σούπα στο μπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή, προσθέτοντας λίγο νερό για να πετύχετε την επιθυμητή σύσταση. Σερβίρετε με μία κουταλιά γιαουρτιού αν το επιθυμείτε. Προτιμήστε το απλό γιαούρτι και όχι με χαμηλά λιπαρά, διότι δεν είναι τόσο πυκνό για να σταθεί πάνω από τη σούπα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ