Επεισόδιο στον αέρα μεταξύ Κίνας και Μαλαισίας: Καταγγελία για «εισβολή» κινεζικών αεροσκαφών


Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα καλούσε τον πρέσβη της Κίνας να εξηγήσει μια «εισβολή» 16 πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της, αφού οι ένοπλες δυνάμεις της εντόπισαν «ύποπτη» δραστηριότητα πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας είπε ότι έστειλε μαχητικά τη Δευτέρα για οπτική αναγνώριση, αφού τα αεροπλάνα πέταξαν σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από την πολιτεία Σαραβάκ του μαλαισιανού Βόρνεο.

Η χώρα περιέγραψε το περιστατικό ως μια «σοβαρή απειλή στην εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια πτήσεων».

Τα κινεζικά αεροσκάφη δεν ήρθαν σε επαφή με τον πύργο ελέγχου, αν και ζητήθηκε επανειλημμένα κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χισαμουντίν Χουσεΐν, είπε πως η Μαλαισία θα προβεί σε διαμαρτυρία και θα ζητήσει από τον πρέσβη της Κίνας να εξηγήσει αυτό που χαρακτήρισε ως παραβίαση του Μαλαισιανού εναερίου χώρου και κυριαρχίας.

Η κινεζική πρεσβεία ανέφερε νωρίτερα πως τα αεροπλάνα πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις ρουτίνας και τηρούσαν τους διεθνείς κανόνες, χωρίς να παραβιάζουν εναερίους χώρους άλλων χωρών.

Η Κίνα ακολουθεί επεκτατική στρατηγική στη Νότια Σινική Θάλασσα, από την οποία διέρχεται εμπόριο αξίας περίπου τριών τρισ. δολαρίων ετησίως. Επίσης, έχει κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τεχνητά νησιά.

Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν επίσης αξιώσεις σε διάφορα νησιά στην περιοχή, και η κινεζική ακτοφυλακή τακτικά προειδοποιεί ξένα σκάφη και αεροπλάνα πως παραβιάζουν αυτό που αποκαλεί επικράτειά της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ