Ράπισμα σε Ερντογάν και Τατάρ από Μπλίνκεν: Δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά από συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της ελληνοκυπριακής θέσης έναντι των παράλογων απαιτήσεων ψευδοκράτους και Άγκυρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, σε μια συζήτηση στην οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη των Αμερικανών στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι των όσων υποστηρίζουν ψευδοκράτος και Τουρκία. Στην πρόσφατη πενταμερή του ΟΗΕ στη Γενεύη η αδιαλλαξία και η επιμονή των Τούρκων να στηρίζουν τη λύση των δυο κρατών οδήγησε τις συζητήσεις σε αδιέξοδο, με τη Λευκωσία και την Αθήνα να τηρούν αταλάντευτη στάση και να κάνουν σαφές πως η μοναδική αποδεκτή λύση θα είναι αυτή που προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή νομοθεσία.

Σε αυτή τη θέση ήρθε να προστεθεί η πολύ σημαντική υποστήριξη των ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εμφανώς διαταραγμένες από την εκλογή Μπάιντεν και έπειτα, μετά την επικοινωνία που είχαν οι Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είχαμε μια θετική τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι προοπτικές για ισχυρή και αμοιβαία επωφελής διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ είναι εξαιρετικές και μπορούν να είναι επωφελείς για την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη σταθερή θέση τους στο Κυπριακό Πρόβλημα», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αντιτίθεται προφανώς στα πλάνα των Τούρκων και του ψευδοκράτους για λύση δυο κρατών που θα σήμαινε και την οριστική διχοτόμηση του νησιού.

«Ήταν θαυμάσιο που συνομίλησα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την ισχυρή διμερή μας σχέση και τη δέσμευσή μας για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Υποστηρίζουμε έναν κυπριακό, ολοκληρωμένο διάλογο, για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε στο Twitter ο κ. Μπλίνκεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ