Μπάιντεν ΗΠΑ: Συζητούν τον πιο δίκαιο τρόπο για να μοιραστούν εφεδρικά εμβόλια COVID-19

Μπάιντεν ΗΠΑ: Η κεντρική ερώτηση για τον Μπάιντεν: Ποιο μερίδιο δόσεων πρέπει να παρέχεται σε όσους το χρειάζονται περισσότερο και πόσες πρέπει να προορίζονται για συνεργάτες των ΗΠΑ; Ουάσινγκτον – Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια να μοιραστεί εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 με τον κόσμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πέντε εβδομάδες αργότερα, τα έθνη σε όλο τον κόσμο περιμένουν – με αυξανόμενη ανυπομονησία – να μάθουν πού θα πάνε τα εμβόλια και πώς θα διανεμηθούν.

Στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν οι δόσεις αντιπροσωπεύουν ένα σύγχρονο «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», που χρησιμεύει ως το απόλυτο καρότο για τους εταίρους της Αμερικής στο εξωτερικό, αλλά και ως απαραίτητο εργαλείο για την παγκόσμια υγεία, ικανό να σώσει εκατομμύρια ζωές και να επιστρέψει μια ομοιότητα σε φίλους και εχθρούς.

Η κεντρική ερώτηση για τοn Μπάιντεν: Ποιο μερίδιο δόσεων πρέπει να παρέχεται σε όσους το χρειάζονται περισσότερο και πόσες πρέπει να προορίζονται για συνεργάτες των ΗΠΑ;

Η απάντηση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι ότι η διοίκηση θα παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων στο COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των χωρών χαμηλού εισοδήματος. Αν και το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική – και άμεση – ώθηση στην καθυστερημένη προσπάθεια του COVAX, η οποία μέχρι σήμερα έχει μοιραστεί μόνο 76 εκατομμύρια δόσεις με τις χώρες που έχουν ανάγκη.

Η διοίκηση του Μπάιντεν σκέφτεται να δεσμεύσει περίπου το ένα τέταρτο των δόσεων για τις ΗΠΑ για να το διανείμουν απευθείας σε μεμονωμένα έθνη της επιλογής της. Το αυξανόμενο απόθεμα εμβολίων COVID-19 στις ΗΠΑ θεωρείται όχι μόνο ως απόδειξη της αμερικανικής εφευρετικότητας, αλλά και ως παγκόσμιο προνόμιο.

Περισσότερο από το 50% των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και περισσότεροι από 135 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως, συμβάλλοντας στην αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Αρκετές χώρες έχουν ζητήσει δόσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέχρι σήμερα μόνον το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν λάβει συνολικά 4,5 εκατομμύρια δόσεις. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης σχέδια να μοιραστούν αρκετά πλάνα με τη Νότια Κορέα για να εμβολιάσουν τα 550.000 στρατεύματά της που υπηρετούν μαζί με μέλη της Αμερικής στη χερσόνησο.

Το ευρύτερο σχέδιο κοινής χρήσης των Η.Π.Α. δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής συζήτησης εντός του Λευκού Οίκου και σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και επίσης συμμετείχε το COVAX και άλλα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι κατασκευαστές εμβολίων και οι ειδικοί της εφοδιαστικής.

“Το έθνος μας θα είναι το οπλοστάσιο των εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο Μπάιντεν στις 17 Μαΐου, όταν ανακοίνωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιραστούν περισσότερες δόσεις.

Πρόσθεσε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα που έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν τις εγχώριες παραγόμενες δόσεις τους, “δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλιά μας για να εξασφαλίσουμε εύνοιες από άλλες χώρες”

Ωστόσο, η συνεργασία με τον στρατό της Νότιας Κορέας δείχνει την ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το απόθεμα εμβολίων για να ωφελήσουν ορισμένους από τους καλύτερους συμμάχους τους.

Δεν ήταν σαφές εάν η Νότια Κορέα θα πληρώσει για τις δόσεις της από τις ΗΠΑ. Οι περισσότερες από τις άλλες δόσεις αναμενόταν να δωρηθούν.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να παρέχει σε άλλα έθνη και τις 60 εκατομμύρια εγχώριες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca.

Αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, αλλά έχει εγκριθεί ευρέως σε όλον τον κόσμο.

Οι δόσεις που παράγονται από τις ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμες για αποστολή μόλις εκκαθαριστεί μια επισκόπηση ασφάλειας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί να μοιραστεί 20 εκατομμύρια δόσεις από την υπάρχουσα παραγωγή αποθεμάτων εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Ακόμα περισσότερες δόσεις αναμένεται να διατεθούν για κοινή χρήση τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here