Στην Αστυπάλαια ο Μητσοτάκης: Το στοίχημα των επενδύσεων και οι ανακοινώσεις που περιμένουμε


Στην Αστυπάλαια θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παρουσιάσει την εξέλιξη του πειράματος της ηλεκτροκίνησης στο νησί

Στην Αστυπάλαια θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παρουσιάσει τα επόμενα ενεργειακά βήματα στο νησί και τη δημιουργία και άλλων «πράσινων και έξυπνων» νησιών στη χώρα μας επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen.

Στόχος είναι η Αστυπάλαια σταδιακά να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων, θα υλοποιηθεί και δίκτυο υποδομής φόρτισης.

Με το «πείραμα» της Αστυπάλαιας η κυβέρνηση θέλει, επίσης, να στείλει το μήνυμα των επενδύσεων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας αναδεικνύεται επενδυτικός προορισμός για διεθνή κεφάλαια.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και μήνυμα για τον τουρισμό με αφορμή το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες στους σχεδιασμούς είναι προοδευτικά όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα ΙΧ και ΔΧ στο νησί να αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί για car sharing ενώ κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους σταθμευμένα μοιραζόμενα μέσα μικρο-κινητικότητας όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοσικλέτες

Στον στόλο, τέλος, θα ενταχθούν και ηλεκτροκίνητα μίνι-βαν τα οποία θα εξυπηρετούν όσους θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν κατά παραγγελία μέσω ειδικού app κινητικότητας.

Η επένδυση «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen στην Αστυπάλαια είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού.

Στόχος του φιλόδοξου σχέδιο της Volkswagen είναι να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε μικρογραφία του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας. Η επένδυσή της για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα συνδυαστεί με Ανανεώσιμες Πηγές και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θα εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει μια μελέτη για την επίτευξη ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 60%. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος που θα συνδυάζει παραγωγή από ΑΠΕ -αιολική και ηλιακή- με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Σε σχέση με τον στόλο των αυτοκινήτων, υπολογίζεται ότι 982 ηλεκτρικά οχήματα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες για τις οποίες σήμερα απαιτούνται 1.494 συμβατικά οχήματα.

Το πρόγραμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στην Αστυπάλαια στις 12 το μεσημέρι.

Στις 15:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess.

Στις 16:15, ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ