Η Αστυπάλαια γίνεται πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης: Οι τέσσερις πυλώνες του «πειράματος»


Σε πρότυπο νησί για τη χρήση της ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η Αστυπάλαια με το σχέδιο να περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις πυλώνες

Την επισφράγιση της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα θα κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας από εκεί τους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου.

Το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen, αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Το πρόγραμμα εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων e-astypalea, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess.

Η πρωτοβουλία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με το «πείραμα» της Αστυπάλαιας η κυβέρνηση θέλει, επίσης, να στείλει το μήνυμα των επενδύσεων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας αναδεικνύεται επενδυτικός προορισμός για διεθνή κεφάλαια.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και μήνυμα για τον τουρισμό με αφορμή το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες στους σχεδιασμούς είναι προοδευτικά όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα ΙΧ και ΔΧ στο νησί να αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν τρεις σταθμοί για car sharing ενώ κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους σταθμευμένα μοιραζόμενα μέσα μικρο-κινητικότητας όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοσικλέτες

Στον στόλο, τέλος, θα ενταχθούν και ηλεκτροκίνητα μίνι-βαν τα οποία θα εξυπηρετούν όσους θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν κατά παραγγελία μέσω ειδικού app κινητικότητας.

Η επένδυση «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen στην Αστυπάλαια είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει μια μελέτη για την επίτευξη ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 60%. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος που θα συνδυάζει παραγωγή από ΑΠΕ -αιολική και ηλιακή- με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Σε σχέση με τον στόλο των αυτοκινήτων, υπολογίζεται ότι 982 ηλεκτρικά οχήματα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες για τις οποίες σήμερα απαιτούνται 1.494 συμβατικά οχήματα.

Το πρόγραμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στην Αστυπάλαια στις 12 το μεσημέρι.

Στις 15:20, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess.

Στις 16:30, ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Στις 17:35, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ