Κορωνοϊός Κίνα: Πώς ξέφυγε τελικά ο κορωνοϊός; – Τι κρύβει η «Bat Lady» της Κίνας

Κορωνοϊός Κίνα: Δίνοντας το σήμα της εκκίνησης για την πιο σοβαρή και συστηματική, μέχρι στιγμής, προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την καταγωγή της COVID-19, στις 26 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 90 ημερών στις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αποστολή τους για τους επόμενους τρεις μήνες είναι να διερευνήσουν το πώς πραγματικά ξεκίνησε η πανδημία. Έως το τέλος Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει πάνω στο γραφείο του μια αναλυτική αναφορά από τους εντεταλμένους πράκτορες, η οποία να δίνει πειστική απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: είναι ο SARS-CοV-2 ένας ιός που δημιουργήθηκε στη φύση και πέρασε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, προξενώντας τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων και πλέον ατόμων σε όλο τον πλανήτη, μαζί με μια κολοσσιαία ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, η οποία αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια; Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε υπάρχει μόνο ένα εναλλακτικό σενάριο.

Ο κορωνοϊός διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, στην Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μυστήριο γύρω από το γιατί η συγκεκριμένη πόλη έγινε η πρώτη εστία του κορωνοϊού λύνεται αυτομάτως. Οπως αυτομάτως ταυτοποιείται η ξαφνική ασθένεια με συμπτώματα που εκ των υστέρων θυμίζουν έντονα COVID-19, η οποία έστειλε στο νοσοκομείο τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2019, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις 8/12/2019, όταν εντοπίστηκε το επισήμως πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στον κόσμο – στην Ουχάν, φυσικά. Η υπόθεση των τριών ερευνητών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια εκ βάθρων αναθεώρηση όλων των έως τώρα δεδομένων σχετικά με την απαρχή της πανδημίας. Αν μη τι άλλο, η νόσηση των τριών Κινέζων επιστημόνων αναγκάζει τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει δημόσια κάτι που μέχρι πρότινος απέρριπτε ως θεωρία συνωμοσίας στερούμενη σοβαρότητας. Οτι δηλαδή η εκδοχή που επιμένει ότι ο κορωνοϊός απέδρασε από ερευνητικό κέντρο -και δη κινεζικό- είναι αληθοφανής και χρήζει περαιτέρω, εις βάθος, διερεύνησης. Η νόσηση των τριών Κινέζων επιστημόνων αναγκάζει τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει δημόσια κάτι που μέχρι πρότινος απέρριπτε ως θεωρία συνωμοσίας στερούμενη σοβαρότητας

Κι έτσι αναδεικνύεται το πολιτικό ζήτημα εκτός των άλλων, καθώς η άποψη ότι η COVID-19 οφείλεται σε διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αφενός ταυτίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ και, γενικότερα, με τους Ρεπουμπλικάνους και αφετέρου αν η CIA και οι υπόλοιπες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταφέρουν να αποδείξουν ότι ο ιός διέφυγε από τα εργαστήρια της Ουχάν, η Κίνα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση στον εν εξελίξει «ψυχρό πόλεμο» με τις ΗΠΑ.

Οι τρεις ασθενείς της Ουχάν

Το ζήτημα των τριών Κινέζων επιστημόνων οι οποίοι νόσησαν το Νοέμβριο του 2019 έφερε στο φως η εφημερίδα «Wall Street Journal». Το ρεπορτάζ βασίζεται σε πληροφορίες μιας εισέτι απόρρητης έκθεσης, η οποία είχε περιέλθει σε γνώση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης και λίγο προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Υπό μία έννοια ο Τραμπ τώρα δικαιώνεται, καθώς όταν ισχυριζόταν ότι «υπαίτιοι για την πανδημία είναι οι Κινέζοι» αντιμετωπιζόταν ως πρόεδρος σε αποδρομή, ο οποίος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκαλύψει τη δική του αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης, κατέφυγε στον αντιπερισπασμό περί των εγκληματικών ευθυνών της Κίνας.

Πάντως, αυτό που συνέβη στην Ουχάν τον Νοέμβριο του 2019, πάντα κατά το δημοσίευμα της WSJ, είναι ότι οι τρεις ερευνητές νοσηλεύτηκαν αφού «ήδη από το φθινόπωρο του 2019 εκδήλωσαν συμπτώματα συμβατά είτε με την COVID-19 είτε με εποχικές νόσους». Ωστόσο, σε μια ομιλία του τον περασμένο Μάρτιο, ο Ντέιβιντ Ασερ, συνεργάτης του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε ηγηθεί μιας ερευνητικής ομάδας γύρω από τα παρασκήνια της Ουχάν, ανέφερε τα εξής: «Πολύ αμφιβάλλω ότι τρεις άνθρωποι, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με πολύ υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, έπαθαν γρίπη όλοι μαζί την ίδια εβδομάδα και ήταν τόσο σοβαρά ώστε να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλο αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό. Αντίθετα, μοιάζει να ήταν αυτός ο πρώτος θύλακας της πανδημίας». Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2020, ένας Κινέζος ερευνητής ονόματι Μπότο Ξιάο, ειδικευμένος στη Μοριακή Βιο-μηχανική, δημοσίευσε μια επιστημονική μελέτη στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «ο κορωνοϊός, πιθανότατα, προήλθε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν».

Η κινεζική κυβέρνηση επενέβη αμέσως και έπεισε τον Ξιάο ότι για το συμφέρον όλων θα ήταν καλύτερα να αποσύρει την εργασία του. Το οποίο και έγινε. Παρ’ όλα αυτά, από τον Ιανουάριο του 2020 κιόλας, ο Τομ Κότον, ένας 43χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αρκάνσας, προειδοποιούσε ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ουχάν βρίσκεται ένα υπερ-εργαστήριο, το μοναδικό στην Κίνα με το ανώτατο επίπεδο βιοασφαλείας 4. Εκεί δουλεύουν με τους πιο θανάσιμα επικίνδυνους ιούς στον πλανήτη. Στους οποίους, ναι, συμπεριλαμβάνεται και ο κορωνοϊός». Οπως ήταν φυσικό, η Κίνα αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κότον, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του. Και αργότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διενήργησε αυτοψία στην Ουχάν -σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς αρμοδίους βέβαια- η κινεζική πλευρά πανηγύριζε για την κατάρριψη των «αμερικανικών συκοφαντιών», εφόσον κατά τον έλεγχο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here