Αθλητισμός Κατάθλιψη: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη [vid]


Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε πολύ χαμηλή ενέργεια και ελάχιστο κίνητρο ή δύναμη να ασχοληθείτε με κάθε τι, κατά πόσο μάλλον να ασκηθείτε. Ωστόσο, η άσκηση και ειδικά όταν γίνεται τακτικά μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. “Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης είναι χρήσιμος, αρκεί να σας ταιριάζει και τον κάνετε τακτικά”, λέει ο Δρ Alan Cohen, ιατρός με ειδικό ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία. “Η άσκηση πρέπει να είναι κάτι που σας αρέσει. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο να βρείτε το κίνητρο να μείνετε συνεπείς”. Όμως πόσο συχνά πρέπει να ασκείστε;

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες και συστάσεις, ένας ενήλικας πρέπει να ασκείται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ακολουθώντας μια μέτριας έντασης προπόνηση. Για πολλούς ωστόσο ανθρώπους ο χρόνος των 150 λεπτών είναι είτε πολυτέλεια, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων, είτε φαντάζει δύσκολος να επιτευχθεί. Εάν δεν έχετε ασκηθεί ποτέ στο παρελθόν, ή έχετε καιρό να αθληθείτε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το προγραμμά σας σταδιακά και στοχεύστε σιγά σιγά στην επίτευξη των 150 λεπτών εβδομαδιαίως. Να θυμάστε ότι κάθε είδος άσκησης, ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα είναι σαφώς καλύτερο από την καθιστική ζωή. Έτσι, ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος των 10 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε.

Πώς να ξεκινήσετε με την άσκηση και να παραμείνετε πιστοί/ες στο πρόγραμμά σας

Για αρχή, είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε τακτικά. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε ένα ομαδικό άθλημα, να παρακολουθήσετε μαθήματα σε ένα κέντρο αναψυχής ή απλώς να είστε πιο δραστήριοι στην καθημερινή σας ρουτίνα, επιλέγοντας για παράδειγμα να μετακινήστε με τα πόδια ή το ποδήλατο, αντί του αυτοκινήτου ή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το περπάτημα είναι αποδεδειγμένα μια εξαιρετική επιλογή αυτοβοήθειας σε περιπτώσεις ψυχικών παθήσεων. Για να ενεργοποιήσετε το κίνητρό σας, διαβάστε υλικό για τα οφέλη που φέρνει η υιοθέτιση μιας πιο δραστήριας καθημερινότητας στη ζωή και στην υγεία μας.

Άλλα είδη βοήθειας για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την κατάθλιψη, όπως το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, αντικαταθλιπτική αγωγή φαρμάκων και διάφορες ακόμη τεχνικές και πρακτικές αυτοβοήθειας. Εάν αισθάνεστε ότι η ενέργεια και η διάθεσή σας είναι πολύ πεσμένη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων, επισκεφτείτε έναν γιατρό ή σύμβουλο ψυχικής υγείας προκειμένου να συζητήσετε μαζί τους τα συμπτώματά σας και ό,τι σας απασχολεί.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ