Κάρτα Ανεργίας : Τα δικαιώματα των ανέργων


Το δικαίωμα αυτό χάνεται στην περίπτωση που οι άνεργοι απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου σε χρόνο που δεν τους
επιτρέπει να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά ως εργαζόμενο. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα δικαιώματα.

Τα προγράμματα καταρτίζονται από σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο κατ΄εφαρμογή του νόμου

  • Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους κατά το προηγούμενο έτος από την
    έναρξη του προγράμματος: πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ τουκαταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2
    μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας,ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησηςανεργίας)
  • Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία
    λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα

  • Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα: Δικαιούχοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ μεσυνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεωντουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
  • Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών Ανεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
  • Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγήστο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστονδίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.

 Κάλυψη παροχής ασθενειών

  • Ανεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζονται πριν την διακοπή της εργασίας τους, καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από αυτόνγια διάστημα μέχρι δύο (2) χρόνια.

Εάν έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικό οργανισμό, καλύπτονται από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο
έχουν ασφαλιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοιγια ένα συνεχές τουλάχιστον δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στην ασφάλιση, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.

  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής
  • Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομαθέρμανσης).
  • Διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη
  • Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Ακολουθεί βίντεο για την κάρτα ανεργίας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ