ΗΠΑ: Πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζουν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ


Εταιρείες του χώρου της ενέργειας που ανήκουν στους δισεκατομμυριούχους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ επέλεξαν το Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ για να κατασκευάσουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρια νατρίου, στον χώρο ενός σταθμού άνθρακα που απενεργοποιείται.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από 15 χρόνια, και η PacifiCorp, που υπάγεται στη Berkshire Hathaway, είπαν την Τετάρτη πως το ακριβές σημείο της εγκατάστασης, με σκοπό την επίδειξη του αντιδραστήρια νατρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος του έτους.

Οι μικροί, προηγμένοι αντιδραστήρες, που λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από ό,τι οι παραδοσιακοί, θεωρούνται από κάποιους ως κρίσιμης σημασίας «carbon-free» τεχνολογία που μπορεί να συμπληρώνει πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ προσπαθούν να περικόψουν τις εκπομπές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Νομίζουμε ότι το νάτριο θα είναι ‘game changer’ για τη βιομηχανία ενέργειας» είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Τσεγιέν του Γουαϊόμινγκ.

«Είναι ο ταχύτερος και πιο καθαρός δρόμος για να γίνουμε ‘carbon negative’ (αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα) είπε ο Μαρκ Γκόρντον, κυβερνήτης του Γουαϊόμινγκ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν ταχύ αντιδραστήρα, ψυχόμενο με νάτριο και αποθήκευση ενέργειας η οποία βασίζεται σε τηγμένο άλας, στα 345 megawatt, με δυνατότητα αύξησης στα 500 MW στην κορύφωση της ζήτησης. Η TerraPower ανέφερε το προηγούμενο έτος πως οι εγκαταστάσεις θα στοίχιζαν περίπου 1 δισ. δολάρια.

Κατά τα τέλη του προηγούμενου έτους το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας παρείχε χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου, και το υπουργείο έχει δεσμεύσει επιπλέον χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια.

Ο Κρις Λεβέσκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, είπε ότι θα χρειάζονταν επτά χρόνια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών.

«Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους καθαρή ενέργεια στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030» είπε σε δημοσιογράφους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ