Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Παρουσίαση νοσοκομείου του μέλλοντος

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Η ομάδα των σχεδιαστών προβλέπει ότι το νοσοκομείο του μέλλοντος από εδώ και πέρα θα βρίσκεται σε μια συνεχή αλλαγή. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του συστήματος υγείας, στο οποίο, εκτός του προσωπικού, περιλαμβάνεται και το ίδιο το νοσοκομείο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ΟΜΑ και ο  Reinier de Graaf, θέλοντας να σχολιάσουν τις αλλαγές που έφερε ο νέος ιός, σχεδίασαν το «Νοσοκομείο του Μέλλοντος» και το παρουσιάζουν στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής. Η ομάδα των σχεδιαστών που κρύβεται πίσω από αυτό το καλλιτεχνικό φουτουριστικό εγχείρημα σχολιάζει πως «οι λοιμώδεις ασθένειες αντιμετωπίστηκαν και κάποιοι πίστεψαν ότι πλέον δεν χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε καθόλου για επιδημίες». Όμως, παρά αυτή την ψευδαισθησιακή βεβαιότητα, το 2019 είχε άλλα σχέδια και έτσι η κατάσταση άλλαξε άρδην• «το νοσοκομείο, έτσι όπως το γνωρίζουμε, έχει πεθάνει», τονίζει η ομάδα.

Προβλέπουν ότι το νοσοκομείο του μέλλοντος από εδώ και πέρα θα βρίσκεται σε μια συνεχή αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος του θα μεταβάλλεται ανάλογα και με το εκάστοτε γεγονός. «Αν μπορούν να εκτυπωθούν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή όργανα (του ανθρώπινου σώματος), μήπως μπορεί να εκτυπωθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και το νοσοκομείο; Χρησιμοποιώντας ως υλικό τα απορρίμματά του, μήπως μπορεί αενάως να χτίζει τον εαυτό του;» αναρωτιούνται.

Και συνεχίζουν λέγοντας πως: «Το νοσοκομείο του μέλλοντος είναι ένα μέρος στο οποίο δεν θα πας ποτέ. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του, το νοσοκομείο του μέλλοντος θα δρα μακρόθεν, θα φροντίζει ατομικά τον κάθε ασθενή, παρακολουθώντας την υγεία του και χειρουργώντας όποτε αυτό απαιτείται. Το νοσοκομείο του μέλλοντος θα αντικατασταθεί από τη μηχανή, απελευθερώνοντας το προσωπικό του από τα καθήκοντα ρουτίνας και αφήνοντας την ακρίβεια στα χέρια συσκευών ακριβείας». Και αναρωτιούνται: «Αν γίνει αυτόματο, μήπως γίνει πιο ανθρώπινο το νοσοκομείο του μέλλοντος;»

Το περίπτερο που σχεδίασε το OMA και ο Reinier de Graaf για τη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας βρίσκεται κρυμμένο πίσω από έναν «τοίχο» υφασμάτινων πετασμάτων με ροδάκια. Εκεί αντικρύζει κανείς μια σειρά από κλίνες νοσοκομείου απέναντι από μια τεράστια κεντρική οθόνη. Σε αυτή προβάλλεται μια ταινία παραγωγής OMA και Reinier de Graaf, την οποία ξεκίνησε το 2019 το ΟΜΑ στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here