Άγχος Διαχείριση: Εύκολα και αποτελεσματικά βήματα διαχείρισης του άγχους [vid]

Για να παρακολουθείτε το άγχος σας, προσδιορίστε πρώτα τι είναι αυτό/αυτά που σας αγχώνουν και πυροδοτούν τα άβολα συναισθήματα του άγχους ή/και του στρες. Τι σας κάνει να νιώθετε θυμωμένοι/ες, ανήσυχοι/ες, ή ευερέθιστοι/ες; Επιπλέον, πόσο συχνά έχετε πονοκεφάλους ή στομαχικές διαταραχές χωρίς κάποια ιατρική αιτία;

Ορισμένοι παράγοντες άγχους, όπως οι πιέσεις στην εργασία, τα προβλήματα στις σχέσεις ή οι οικονομικές ανησυχίες, είναι εύκολο να εντοπιστούν. Αλλά οι καθημερινές ταλαιπωρίες και οι απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα η αναμονή σε μια μεγάλη ουρά ενώ θέλετε να πληρώσετε έναν λογαριασμό ή η καθυστέρηση σε μια συνάντηση, συμβάλλουν επίσης στα γενικά επίπεδα του άγχους σας. Ακόμα και ουσιαστικά θετικά γεγονότα, όπως ο γάμος ή η αγορά ενός σπιτιού, μπορεί να είναι αγχωτικά. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή σας μπορεί δυνητικά να προκαλέσει άγχος.

 

Μόλις εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος, σκεφτείτε τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση/διαχείρισή τους. Ο προσδιορισμός του τι μπορείτε να ελέγξετε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Για παράδειγμα, εάν το άγχος σας σάς κρατά ξύπνιους/ες τη νύχτα, η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αφαίρεση της τηλεόρασης και του υπολογιστή από την κρεβατοκάμαρά σας και η ανακούφιση του νου σας πριν το κρεβάτι. Άλλες φορές, όπως όταν το άγχος βασίζεται σε υψηλές απαιτήσεις στη δουλειά ή σε μια ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, ίσως να μπορείτε να αλλάξετε μόνο την αντίδρασή σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αισθάνεστε ότι πρέπει μόνοι/ες να τα βγάζετε πάντα πέρα. Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από πρακτικές όπως η βαθιά αναπνοή, το τάι τσι, η γιόγκα, ο διαλογισμός ή μια βόλτα στη φύση. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας. Κάντε ένα μασάζ, απολαύστε ένα αφρόλουτρο, χορέψτε, ακούστε μουσική, παρακολουθήστε μια κωμωδία – ό, τι σας βοηθά να χαλαρώσετε.

Τέλος, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, ασκηθείτε τακτικά και κοιμηθείτε αρκετά. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο μπροστά στην ηλεκτρονική οθόνη – τηλεόραση, tablet, υπολογιστή και τηλέφωνο – και περισσότερο χρόνο στη χαλάρωσή σας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here