Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μία «πράσινη επανάσταση» με ανάπτυξη για όλους, όχι για λίγους


Για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μία «πράσινη επανάσταση» στη χώρα μας, η οποία θα συντελεστεί μέσω ενός σχεδίου που θα εγγυάται ότι η μετάβαση στο νέο «πράσινο» θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον, υπό τον τίτλο «Ελλάδα+Περιβάλλον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο συλλογικό εγχείρημα της ανθρωπότητας, κάνοντας λόγο για μια υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη, μάχη, η οποία και απαιτεί «βαθιές τομές, ρήξεις, γρήγορες αποφάσεις, καινοτόμες απαντήσεις και πάνω απ’ όλα η συμμετοχή όλων μας»,

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν χρειάζονται απλά μεταρρυθμίσεις, αλλά «μια επανάσταση. Μια Πράσινη Επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα».

Μια επανάσταση που, όπως τόνισε, θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές: Στην οικονομία, στις κρατικές πολιτικές. στις διεθνείς σχέσεις, στην ίδια την κοινωνία, στη καθημερινότητα και στη ζωή μας.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε βάρος της κυβέρνησης, κάνοντας υποστηρίζοντας πως σήμερα ζούμε σε ένα κράτος που:

– θυσιάζει το φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων.

– ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

– αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης,

– Σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου,

– χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική,

– μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ,

– Που οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες εταιρείες,

«Είναι ένα κράτος που εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών. Και αυτό είναι σήμερα το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε με στόμφο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να αλλάξει αυτό το μοντέλο, ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης. «Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε τα 7 σημεία του σχεδίου του.

Σημείωσε πως το πρώτο σημείο του σχεδίου του κόμματος του είναι ο ρόλος της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής του σχεδίου και να εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. «Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες».

Βασικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι:

  • Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.
  • Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

Δεύτερο σημείο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045.

Κεντρικές πρωτοβουλίες για τη χάραξη της είναι:

  • Η Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το “κλειδί” για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου
  • Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
  • Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές
  • Η Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

«Πρέπει να διαλύσουμε στην πράξη το μύθο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης.Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Γι’ αυτό και πράσινη επανάσταση σημαίνει ανάπτυξη για όλους. Όχι για τους λίγους και τους εκλεχτούς», είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η οικονομία με μια σειρά παρεμβάσεων όπως:

  • Ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων
  • «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα
  • Προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα δίκτυα, η ευφυής γεωργία, οι έξυπνες υποδομές, ηκαινοτομία και τα νέα υλικά, το πρασίνισμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η χώρα έχει ανάγκη ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και του Κλιματικού Νόμου. Όπως σημείωσε:

-Το Σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και «όχι την απολιγνιτοποίηση με αέριο, που ετοιμάζει σήμερα για λίγους ιδιώτες ο κος Μητσοτάκης».

-Η ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας οφείλει να γίνει με σύγχρονους κανόνες και όχι με συνθήκες «άγριας δύσης». «Να γίνει δηλαδή με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, και με θεσμοθετημένες τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000».

Βασικές προτάσεις σε αυτό τον τομέα είναι:

  • Τα Έξυπνα δίκτυα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ.
  • Το Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).
  • Η Στήριξη πρωτοβουλιών για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ όπως ηβιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία, το πράσινο υδρογόνο και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
  • Ένα Ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η ρήτρα Το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.
  • Ένα Ισχυρό πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Ένα Ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες σε νησιά για τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές.
  • Η Ενεργειακή αναβάθμιση της ναυτιλίας, με ενίσχυσης της πράσινης πρόωσης και ηλεκτροδότησης στα λιμάνια.

Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

«Δεν δεχόμαστε την προοπτική της φτώχειας και της ανεργίας στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Άλλωστε, η κυβέρνηση μας ήταν αυτή που δημιούργησε το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση ρήτρα μηδενικού ελλείματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.

Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

-Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε.

-Η στρατηγική της πρόληψης και της επαναχρησιμοποίησης οφείλει να επεκταθεί και σε άλλους πόρους, όπως το νερό. Και να συνδεθεί με έργα υδατικής οικονομίας τοπικής κλίμακας αλλά και με τη διαχείριση και πρόληψη των πλημμυρών.

-Αντιστοίχου σπουδαιότητας είναι και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πράσινες προμήθειες και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων, επεκτείνοντας τον κύκλου ζωής τους (σε αντίθεση με τα πλαστικά μιας χρήσης).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ