«Βόμβα» Φάουτσι: Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν – Η απάντηση Τραμπ

Μετά τον σάλο με τη διαρροή χιλιάδων emails του κορυφαίου λοιμωξιολόγου, Άντονι Φάουτσι, ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας. Η απάντηση του Τραμπ για όσα υποστήριξε ο 80χρονος επιστήμονας.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC φιλοξενήθηκε ο δρ Άντονι Φάουτσι, όπου κλήθηκε να σχολιάσει όσα αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή χιλιάδων emails που είχε ανταλλάξει με επιστήμονες και υπηρεσίες από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα. Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον Άντονι Φάουτσι, αφορούσε το αν τον Απρίλιο του 2020 θεωρούσε πως το σενάριο της διαφυγής του ιού από εργαστήριο στην Ουχάν ήταν μια θεωρία συνομωσίας και τίποτα περισσότερα.

«Όχι απαραίτητα. Η κατάσταση ήταν ότι δεν ξέραμε, και ακόμα δεν ξέρουμε, ποια είναι η προέλευση του ιού. Όλοι αισθανθήκαμε, κι ακόμα το αισθανόμαστε, πως πιθανότατα πρόκειται για έναν ιο που φυσικά μεταπήδησε από άλλα είδη ζωής στον άνθρωπο. Όμως, από τη στιγμή που δεν το ξέρουμε 100%, πρέπει να έχουμε ανοικτό μυαλό. Μπορούμε να πούμε πως το ένα ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό από το άλλο. Για αυτό υπάρχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς προήλθε ο κορονοϊός. Υπάρχει μεγάλη έρευνα πάνω σε αυτό, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα συμβεί ξανά», απάντησε μεταξύ άλλων ο δρ. Φάουτσι.

«Ένα από τα πράγματα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον στην έρευνα, είναι το δεδομένο ότι κάποιοι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτό το εργαστήριο είχαν νοσήσει. Πρέπει να μάθουμε πώς νόησαν, είναι αντικείμενο της έρευνας. Αποδείξεις δεν υπάρχουν για να υποστηρίξουμε το ενδεχόμενο και για αυτό τις αναζητούμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Άντονι Φάουτσι

Οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Στις δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι, απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι δυο είχαν διαμάχη για την πανδημία όσο ο τελευταίος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ. Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Γουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως «όχι». Τι γνώριζε ο Δρ Fauci σχετικά με την έρευνα «gain of function» και από πότε το γνώριζε;», είπε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Γουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Fauci και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν!», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Πιο πιθανό να μεταδόθηκε από ένα ζώο στον άνθρωπο»

Σε άλλη συνέντευξή του, στο CNN, ο Άντονι Φάουτσι ρωτήθηκε για το ίδιο email, που έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance και στο οποίο τον ευχαριστούσε που στήριζε τη θεωρία που ανέφερε ότι ο κορονοϊός μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διαρροής στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν.

«Ανοησίες. Δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email», απάντησε ο Φάουτσι και πρόσθεσε πως «Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή».

Πάνω από 3.000 σελίδες με emails του Φάουτσι στη δημοσιότητα

Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ από το 1984, ο 80χρονος Φάουτσι που συνεργάστηκε με 7 Αμερικανούς προέδρους, έγινε το πρόσωπο της διαχείρισης των ΗΠΑ στην κρίση της Covid-19.

Έκτοτε βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας και δέχθηκε επικρίσεις για λάθη και παραλείψεις αλλά και επαίνους για τους χειρισμούς και τα επιτεύγματά του.

Οι περισσότερες από 3.000 σελίδες με email που ήρθαν στο φως μέσα από την Washington Post, το Buzzfeed News και το CNN μετά από αίτημα δημοσιοποίησης στο πλαίσιο του Freedom of Information Act, χρονολογούνται από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

Οι συνομιλίες του Φάουτσι προσφέρουν μια ματιά στις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος της επιδημίας στις και φωτίζουν τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, τους ξένους και Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας, τα μέσα ενημέρωσης, τις διασημότητες και τους καθημερινούς Αμερικανούς.

Τι λένε τα email;

Ο δρ Φάουτσι και οι συνάδελφοί του γνώριζαν απο τις πρώτες μέρες την ύπαρξη μίας θεωρίας ότι η Covid-19 ενδέχεται να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο Ιολογίας της κινεζικής πόλης Ουχάν. Ο αμφιλεγόμενος ισχυρισμός απορρίφθηκε πέρυσι από τους ειδικούς που δήλωσαν ότι ήταν “εξαιρετικά απίθανο”.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, εν μέσω επικρίσεων για μια ασαφή διεθνή έρευνα για την προέλευση του ιού και μία σειρά απο νέες αναφορές για τη μόλυνση Κινέζων επιστημόνων πριν από την επίσημη αναφορά κρουσμάτων , η «θεωρία του εργαστηρίου» επανήλθε.

Ένα e-mail από τον Ιανουάριο του 2020 με παραλήπτη τον δρα Φάουτσι από τον διευθυντή της μεγαλύτερης βιοϊατρικής ερευνητικής μονάδας της χώρας έλεγε οτι τα «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» του ιού μπορεί να υποδηλώνουν ότι είναι «κατασκευασμένος», ωθώντας τον Φάουτσι να του πει ότι…θα επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικώς.

Τον Απρίλιο του 2020, ένα email από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Φράνσις Κόλινς, ενημέρωνε τον Φάουτσι ότι «η συνωμοσία κερδίζει έδαφος».
Τον Μάιο, ο Φάουτσι είπε ότι “δεν είναι πεπεισμένος” πως ο ιός προέκυψε φυσικά και μίλησε για την ανάγκη νέας έρευνας.

Ο «φάκελος μάσκες»

Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθούσε να επεξεργάζεται τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας – μια κίνηση που δέχθηκε επικρίσεις, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση.

Σε μια ανταλλαγή email τον Φεβρουάριο του 2020 με έναν πρώην υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, ο δρ Φάουτσι έλεγε «Οι μάσκες προορίζονται πραγματικά για τα μολυσμένα άτομα για να τα αποτρέψουν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άτομα που δεν έχουν μολυνθεί παρά για να προστατεύσουν τα μη μολυσμένα άτομα από τη μόλυνση».

Πρόσθετε ότι – οι μάσκες που πωλούνται στα καταστήματα δεν είναι «πραγματικά αποτελεσματικές στην αποφυγή του ιού, ο οποίος είναι αρκετά μικρός για να διαπεράσει το υλικό».

Τον επόμενο μήνα, ένας φίλος του απο τον τομέα της δημόσιας υγείας της Κίνας του έγραφε για να του πει ότι μία δήλωσή του παρερμηνεύθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή είπε ότι η Δύση κάνει “μεγάλο λάθος” που δεν προτείνει τη χρήση μάσκας. Ο Φάουτσι απάντησε: “Καταλαβαίνω. Κανένα πρόβλημα. Θα το ξεπεράσουμε μαζί.”

«Βροχή ερωτήσεων» απο πολίτες και διασήμους

Καθώς το κοινό αναζητούσε απαντήσεις στην επιδεινούμενη κρίση, ο Φάουτσι δεχόταν μηνύματα από εκπροσώπους του Χόλιγουντ, μέχρι παράγοντες της Silicon Valley.
Ο διευθύνων Σύμβουλος του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ κάλεσε τον λοιμωξιολόγο να συμμετάσχει στο κέντρο πληροφοριών της πλατφόρμας για τον κορονοϊό και να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών.

Η ηθοποιός Μόργκαν Φερτσάιλντ – που φέρεται να συνεργάστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Aids τη δεκαετίας του 1980 – επικοινώνησε μαζί του τον Φεβρουάριο και ρώτησε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ο δρ.Φάουτσι της πρότεινε να κάνει την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: « Oι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ξέσπασμα της πανδημίας σε αυτήν τη χώρα, με μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τηλεργασία, το προσωρινό κλείσιμο σχολείων κ.λ.π».

Και, αμέσως μετά από μια τηλεφωνική κλήση με τον Μπιλ Γκέιτς, ένα ανώτερο στέλεχος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς του έγραψε για να του πει ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την υγεία και την ασφάλεια του δρος Φάουτσι.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν επίσης ότι ο δρ Φάουτσι απέρριπτε συχνά τις φήμες ότι λογοκρίνεται από τον τότε πρόεδρο Τραμπ. «Στην πραγματικότητα δεν έχω φιμωθεί καθόλου» έγραφε σε έναν άγνωστο θαυμαστή τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο…ροκ σταρ Άντονι Φάουτσι

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν ότι ο Φάουτσι αισθανόταν δυσφορία με τις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του, όπως…τα κεριά προσευχής και τα κουκλάκια με τη μορφή του.

Όταν ένας συνάδελφός του έστειλε μέσω e-mail μια ιστορία για το πώς ένα κατάστημα που πουλούσε ντόνατς…με το πρόσωπό του έκανε χρυσές δουλειές, απάντησε: «Πραγματικά σουρεαλιστικό. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα σταματήσουν σύντομα … Δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αυτό είναι σίγουρο.»

Σε ένα άλλο e-mail, μοιράστηκε μια ιστορία για τον «πυρετό λατρείας» προς το πρόσωπό του, γράφοντας: «Σου τινάζει τα μυαλά στον αέρα. Η κοινωνία μας φαίνεται πως τρελαίνεται εντελώς».

Και, όταν ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ τον ενσάρκωσε στο σόου Saturday Night Live, είπε ευτυχώς σε έναν συνάδελφο ότι ένας κριτικός είπε ότι ο Πιτ «έμοιαζε ακριβώς σαν εμένα». Και πρόσθεσε «Αυτή η δήλωση μου έφτιαξε την χρονιά».

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να επαναλάβουν το αίτημά τους για την άμεση απομάκρυνση του Φάουτσι.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος συγκρούστηκε πολλές φορές με τον λοιμωξιολόγο σε ακροάσεις στο Καπιτώλιο δήλωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθιστούν «απολύτως σαφές» ότι ο γιατρός είναι μία «τεράστια απάτη».

Οι φιλελεύθεροι πολιτικοί υποστήριξαν τις θέσεις του επιστήμονα, τονίζοντας οτι ήτνα πάντα προσεκτικός με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κάθε περίοδο. Και άλλοι επιδοκίμασαν το χαλαρό του στυλ και τις έξυπνες απαντήσεις του σε διάφορα email.

Με πληροφορίες από MSNBC, CNN, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here