Νέα Μελέτη: Οι νέοι ενήλικες με σχιζοφρένεια αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας


Νέα Μελέτη: Οι νέοι ενήλικες με σχιζοφρένεια αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, λέει η μελέτη Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, λένε οι ερευνητές. Οι προσπάθειες πρόληψης αυτοκτονιών για άτομα με σχιζοφρένεια πρέπει να επικεντρωθούν σε νεαρούς ενήλικες, λένε οι ερευνητές, μετά από μια μεγάλη μελέτη που αποκάλυψε αυξημένους κινδύνους αυτοκτονίας στην ηλικιακή ομάδα 18-34.

Τα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Rutgers δημοσιεύθηκαν στη JAMA Psychiatry την περασμένη εβδομάδα, αντλώντας δεδομένα από περίπου 670.000 σχιζοφρενικούς ασθενείς με κάλυψη Medicare από το 2007-2016, με ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε το 2020-2021.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, «η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι ερμηνεύουν την πραγματικότητα ασυνήθιστα, [και] μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο συνδυασμό ψευδαισθήσεων, παραισθήσεων και εξαιρετικά διαταραγμένης σκέψης και συμπεριφοράς που βλάπτει την καθημερινή λειτουργία και μπορεί να την απενεργοποιήσει».

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ένα συνολικό 4,5πλάσιο ποσοστό αυτοκτονίας μεταξύ των σχιζοφρενικών ενηλίκων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτοκτονίας μειώθηκαν καθώς οι ασθενείς μεγάλωναν.

Οι σχιζοφρενικοί ασθενείς ηλικίας 18-34 ετών αντιμετώπισαν τους μεγαλύτερους κινδύνους με ποσοστό αυτοκτονίας 141,95 ανά 100.000 άτομα -έτη, ενώ οι 65 και άνω είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο με ποσοστό 24,01. Οι νεαροί ενήλικες με σχιζοφρένεια αντιμετώπισαν υψηλότερους κινδύνους αυτοκτονίας όταν συνδυάστηκαν με διαταραχές χρήσης ναρκωτικών, αυτοτραυματισμό ή απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τη μελέτη. “Όταν ένα άτομο με σχιζοφρένεια αυτοκτονεί, μια απόπειρα μπορεί να συμβεί με λίγη προειδοποίηση”, δήλωσε σε δήλωσή του ο Mark Olfson, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής ψυχιατρικής της Elizabeth K. Dollard στην Κολούμπια. “Συχνά, η αυτοκτονική συμπεριφορά στη σχιζοφρένεια οφείλεται σε ψυχωσικές διεργασίες. Αυτή η πτυχή μπορεί να δυσκολεύει την πρόβλεψη και την πρόληψη.”

«Η γνώση περισσότερων για τις ηλικιακές ομάδες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θα μπορούσε να αυξήσει την προσοχή και την υποστήριξη για τους πιο ευάλωτους ασθενείς», πρόσθεσε ο Olfson. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, εξακολουθούν να υπάρχουν άγνωστα στοιχεία για τους μειωμένους κινδύνους αυτοκτονίας σε σχέση με την ηλικία.

“Οι νέοι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτοκτονικό ιδεασμό, απόπειρες αυτοκτονίας, διαταραχές χρήσης ουσιών, εισαγωγές ψυχικής υγείας και επισκέψεις σε τμήματα έκτακτης ανάγκης”, αναφέρει η ανακοίνωση, αναφέροντας τον Olfson. “Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι νεότεροι ενήλικες με σχιζοφρένεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτοκτονία.” Το ποσοστό αυτοκτονίας για τους ηλικιωμένους σχιζοφρενικούς άνδρες μειώνεται σε επίπεδα περίπου ισοδύναμα με τους ηλικιωμένους στον γενικό πληθυσμό, λένε οι ερευνητές.

“Η σχιζοφρένεια πέφτει στη μέση των διαγνώσεων που συνδέονται με αυξημένη αυτοκτονία, κατατάσσοντας κάτω από διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής”, αναφέρει η ανακοίνωση, επικαλούμενη τον κύριο συγγραφέα.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την εστίαση των προσπαθειών πρόληψης σε νεαρούς ενήλικες με σχιζοφρένεια, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη φροντίδα διευρύνοντας την πρόσβαση σε αντιψυχωτικά φάρμακα, κλοζαπίνη και αντιμετωπίζοντας διαταραχές ουσιών, μεταξύ άλλων συστάσεων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ