Λευκορωσία: «Ομολογία» του Ρομάν Προτασέβιτς στην τηλεόραση, με δάκρυα και επαίνους στον Λουκασένκο


Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ μετά από εξαναγκαστική εκτροπή πτήσης τον προηγούμενο μήνα- η οποία χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα ως «κρατική αεροπειρατεία»- εμφανίστηκε σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Στη συνέντευξη αυτή, όπως μετέδωσε το BBC, ομολόγησε πως διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η οικογένειά του είπε ότι η συνέντευξη ήταν προϊόν εξαναγκασμού.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος ήταν αρχισυντάκτης του καναλιού της αντιπολίτευσης Nexta στο Telegram. Εισήχθη σε λίστα ατόμων που «εμπλέκονταν σε τρομοκρατική δραστηριότητα» πέρυσι.

Μαζικές διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στη Λευκορωσία αφού ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε νικητής των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, όπου πολλοί έκαναν λόγο για νοθεία, και ακολούθησε καταστολή.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Προτασέβιτς παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και είπε ότι μιλούσε στον τηλεοπτικό σταθμό κατ’επιλογήν του.

Όπως δήλωσε, επέκρινε πολύ τον Λουκασένκο, μα «άρχισε να καταλαβαίνει πως κάνει το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Στο τέλος της συνέντευξης έβαλε τα κλάματα και είπε ότι ελπίζει κάποια στιγμή να παντρευτεί και να κάνει παιδιά.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου είπε στο AFP πως ήταν οδυνηρό να βλέπει τη συνέντευξη.

«Ξέρω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έσπασαν και τον ανάγκασαν να πει αυτά που χρειαζόταν» είπε σχετικά.

Η συνέντευξη της Πέμπτης ήταν η τρίτη εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση από τότε που συνελήφθη. Σε μία είχε πει ότι δεν υπήρχε λόγος η αντιπολίτευση να καλεί σε περισσότερες διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, και η κατηγορία για πρόκληση μαζικών ταραχών μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση μέχρι 15 ετών. Ωστόσο οι κατηγορίες για τρομοκρατία έχουν ακόμα βαρύτερες ποινές, και, καθώς τον κατέβαζαν από το αεροπλάνο, επιβάτες τον άκουσαν να λέει «θα μου δώσουν τη θανατική ποινή εδώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ