Διατροφή : Τροφές για υγιή οργανισμό

Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε επίγνωση των πιο υγιεινών τροφίμων για να διασφαλίσουμε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών στη διατροφή. Αφού  μια ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για την υγιεινή διατροφή. Αυτό το άρθρο θα καλύψει τα 15 πιο υγιεινά τρόφιμα και τα οφέλη τους.

many sliced raw fruits on other colorful produce perfect background for healthy vegetarian or vegan living themes color surge trend

 Αβοκάντο

  • Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να καταναλώνουν αβοκάντο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Ωστόσο, τα αβοκάντο παρέχουν υγιεινά λίπη, καθώς και βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε. Τα αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.
  • Σε μια κριτική Μελετών, τα αβοκάντο αύξησαν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή «καλής» χοληστερόλης. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης απομακρύνει περισσότερο επιβλαβή χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος.
  • Τα αβοκάντο μπορεί επίσης να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων 2019των αβοκάντο έδειξαν ότι το έγχρωμο εκχύλισμα σπόρου αβοκάντο μείωσε τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη . Ωστόσο, η μελέτη δεν έδειξε εάν οι επιπτώσεις θα ήταν οι ίδιες στους ανθρώπους.
  • Τα αβοκάντο μπορεί επίσης να έχουν συσχετίσεις με βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καλύτερη συνολική διατροφή και λιγότερους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 .

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

  •  Μελέτη  σε αρουραίους έδειξε ότι η κατανάλωση φυλλώδους χόρτου για 6 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
  • Το σπανάκι είναι ένα παράδειγμα φυλλώδους πράσινου με αντιοξειδωτική περιεκτικότητα, ειδικά όταν είναι ωμό, στον ατμό ή πολύ βρασμένο. Είναι μια καλή πηγή τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
  • βιταμίνες A, B-6, C, E και K
  • σελήνιο
  • νικοτινικό οξύ
  • ψευδάργυρος
  • φώσφορος
  • χαλκός
  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • μαγγάνιο
  • βεταϊνη
  • σίδερο

Γλυκοπατάτες

  • Οι γλυκοπατάτες παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β-6 και κάλιο.
  • Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο συμφέρον συνέκρινε τη θρεπτική αξία των γλυκοπατάτων με εκείνη πολλών άλλων λαχανικών.
  • Οι γλυκοπατάτες κατέλαβαν την πρώτη θέση για τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, το σίδηρο, το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες και τον σύνθετο υδατάνθρακα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here