Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Κατατίθεται σήμερα – «Εγγύηση για το 8ωρο η ψηφιακή κάρτα εργασίας»

Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά – Χατζηδάκης: Εγγύηση για το οκτάωρο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σήμερα, Παρσκευή, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να εξηγεί πώς λειτουργεί η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ στο εξής θα γίνεται ψηφιακή καταγραφή του 8ώρου, των υπερωριών και όλων των στοιχείων απασχόλησης του εργαζομένου.

«Φέρνουμε για οκτάωρο και υπερωρίες την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, η οποία αποτελεί εγγύηση» είπε, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones ώστε να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία.

«Οι υπερωρίες όχι μόνο απλώς πληρώνονται, αλλά αυξάνονται κιόλας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

Σημείωσε ακόμη, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζομένου, ενώ θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργοδότης πάρει την πρωτοβουλία.

Διευρύνουμε τον μακρύ κατάλογο προστασίας του εργαζομένου

«Σήμερα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας του εργαζομένου. Τον κρατάμε και τον διευρύνουμε. Βάζουμε την διευθέτηση και μια αντίστοιχη ρύθμιση για την τηλεργασία αλλά και την πατρότητα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Όταν υπάρχει ένταση στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, ο δεύτερος αποχωρώντας θα παίρνει αποζημίωση μπορεί και τριπλάσια από την έως τώρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «δεν κάνουμε συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μιλούν για κάτι ανύπαρκτο».

«Πόσο πια ψέματα για το οκτάωρο και τις υπερωρίες. Είναι ένα μέτρο που ίσχυε με όλες τις κυβερνήσεις. Υιοθετούμε ευρωπαϊκή οδηγία που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι υπάρχει ήδη στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το μέτρο αυτό.

Αναφερόμενος, τέλος, στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι πλέον ως υπηρεσία δεν θα ανήκει πλέον στο υπουργείο Εργασίας και θα αναβαθμιστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here