Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μπόνους για «πληττόμενους» εργαζόμενους – Αλαλούμ με τους κωδικούς


Φορολογικές δηλώσεις 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Η  διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη

Τα γενικά και τοπικά lockdowns που επιβλήθηκαν εντός του 2020 είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, πάνω από 1.500.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους, για 5 έως και 7 μήνες τουλάχιστον μέσα στο 2020, ή να υπολειτουργούν τουλάχιστον για 9 μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικά μειωμένους τζίρους.

Έτσι, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – φορολογούμενοι θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ή να λάβουν αυξημένα τα επιδόματα αυτά αν είναι ήδη δικαιούχοι, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων θα είναι περίπου 3.600.000 φορολογούμενοι, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος, για το φορολογικό έτος 2020, να εμφανίσουν ποσά ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019. Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για περίπου 3.600.000 φυσικά πρόσωπα εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάσουν ή και θα υπερβούν το 50%.

Ωστόσο, οι πρώτες γκρίνιες (δικαιολογημένα) ξεκίνησαν, αυτή τη φορά από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους οι οποίοι δεν μπορούν να υποβάλλουν ακόμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αυτό συμβαίνει, καθώς δεν είναι προ συμπληρωμένοι ακόμα οι κωδικοί για τα επιδόματα των 534 ευρώ και 800 ευρώ που έλαβαν το 2020 όπως επίσης και τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών όσον αφορά στα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Ωστόσο για τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα πρέπει να τις συμπληρώσουν μόνοι τους αφού πρώτα βρουν (όσοι δεν το έχουν) το ΑΦΜ της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Η γνωστή γνωστή φοροτεχνικός και Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr.

«Το επίδομα του ΟΑΕΔ προσυμπληρώνεται απευθείας από τον οργανισμό» επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη. Και γι’ αυτό προσθέτει πως «δεν μπορεί ο φορολογούμενος να κάνει οριστική υποβολή της δήλωσής του μέχρι ο φορέας να στείλει τις πληρωμές που έχουν γίνει ανά ΑΦΜ».

Όπως υπογραμμίζει «τα ποσά αυτά πρέπει να φανούν στους κωδικούς 661-662» είπε η φοροτεχνικός.

Επίσης, αν το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τις ενισχύσεις οικονομικής μορφής που έχουν δοθεί λόγω covid και γνωρίζουμε το ΑΦΜ

Στον κωδικό 657-658 χωρίς να επιβαρυνθούμε με φόρο και εισφορά αλληλεγγύης συμπληρώνουμε τις Έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις , επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για – Μη ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω covid – Ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω covid – Και ασκούντες αγροτική δραστηριότητα.

Και στους κωδικούς 781-782 δίχως χρήση ΑΦΜ καταχωρούμε – Αποζημιώσεις , λοιπές παροχές ειδικού σκοπού, επιδόματα σε εργαζόμενους ή μη έχοντες εξαρτημένη εργασία λόγω covid – Ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που εισπράχθηκαν εντός του 2020 λόγω covid – Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Μπόνους για «πληττόμενους» εργαζόμενους

«Διπλό φορολογικό όφελος θα έχουν φέτος οι εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν το 2020 τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά αφενός θα είναι αφορολόγητα, αφετέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων» είπε η κυρία Μακριδάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τη χρήση 2020, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Έτσι, τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζομένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν Α1035/2021 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει τον τίτλο: «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020»:

– Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 ή των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές χαρακτηρίζονται από την ΑΑΔΕ ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

– Οι αποζημιώσεις αυτές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους που τις έλαβαν για την κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα ποσά των αποζημιώσεων αυτών είναι:

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (κυρωθείσα με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020),
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού του ενδέκατου άρθρου της από 20.3.2020 ΠΝΠ (κυρωθείσα με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020) που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή ή έχει λυθεί,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού του εξηκοστού τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 ΠΝΠ (κυρωθείσα με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020) που χορηγήθηκε σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή ή έχει λυθεί,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού του άρθρου 19 του ν. 4722/2020 που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4722/2020 χορηγήθηκε σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού του άρθρου 71 του ν. 4745/2020 που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία από επιχειρήσεις – εργοδότες στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» περιοχές της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ