Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Βρίσκει πιθανό αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού από του στόματος


Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ανακοίνωσε την Πέμπτη μια πιθανή από του στόματος αντιική θεραπεία για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου COVID-19, πριν από κλινικές μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα σε ασθενείς. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πειραματικό φάρμακο, το TEMPOL, έδειξε υπόσχεση στις κυτταρικές καλλιέργειες επηρεάζοντας την ικανότητα του ιού να αντιγράφει ή να βλάπτει ένα ένζυμο που ονομάζεται RNA replicase. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science. “Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόσθετες αποτελεσματικές και προσβάσιμες θεραπείες για την COVID-19″, δήλωσε η Δρ Diana W. Bianchi, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανάπτυξης του Ανθρώπου (NICHD). “Ένα από του στόματος φάρμακο που εμποδίζει την αντιγραφή του SARS-CoV-2 θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου.”

Μια ομάδα ερευνητών με τον Δρ Tracey A. Rouault, επικεφαλής του βραχίονα NICHD για τον Ανθρώπινο Μεταβολισμό Σιδήρου, αποκάλυψε τις δυνατότητες του φαρμάκου αναλύοντας πώς ο ιός αντιγράφεται στα κύτταρα.

Το υπό μελέτη ένζυμο, η ρεπλικάση RNA, λειτουργεί καλύτερα με δύο λεγόμενες συστάδες σιδήρου-θείου, ενώ προηγούμενες μελέτες προσάρμοσαν εσφαλμένα τις δομές ως θέσεις δέσμευσης ψευδαργύρου, σύμφωνα με το NIH. Το χαρακτηριστικό του ενζύμου επέτρεψε στην ομάδα να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία του ιού.

Το φάρμακο αποικοδομεί τις συστάδες σιδήρου-θείου, αναστέλλοντας έτσι τον ιικό πολλαπλασιασμό, και θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε άλλες ασθένειες με παρόμοιες θέσεις σύνδεσης.

Πειράματα και προηγούμενες μελέτες σε ζώα που αξιολόγησαν το φάρμακο με άλλες ασθένειες βοήθησαν τους ερευνητές να καθορίσουν μια δοσολογία για χρήση σε πνεύμονες και σιελογόνους αδένες, που λέγεται ότι είναι οι κύριοι στόχοι του ιού. “Δεδομένου του προφίλ ασφάλειας της TEMPOL και της δοσολογίας που θεωρείται θεραπευτική στη μελέτη μας, είμαστε αισιόδοξοι”, πρόσθεσε ο Rouault.

“Ωστόσο, απαιτούνται κλινικές μελέτες για να καθοριστεί εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς, ιδιαίτερα νωρίς στην πορεία της νόσου όταν ο ιός αρχίζει να αντιγράφεται.”

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες σε ζώα και στοχεύουν στη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση του φαρμάκου έναντι της COVID-19.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ