Προσδόκιμο ζωής : Παράγοντες που το διαμορφώνουν

Το προσδόκιμο ζωής μπορεί επίσης να αναφέρεται στον μέσο αριθμό ετών που αναμένεται να ζήσει μια ομάδα ανθρώπων ή ένας συγκεκριμένος πληθυσμός. Είτε αναφέρεται σε ένα άτομο είτε σε μια ομάδα, το πιο συνηθισμένο μέτρο του προσδόκιμου ζωής είναι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, δηλαδή η ηλικία στην οποία ένα νεογέννητο αναμένεται να ζήσει, δεδομένου του συγκεκριμένου ηλικιακού ποσοστού θανάτου κατά τη στιγμή της γέννησής τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ενός ατόμου που γεννήθηκε το 2017 είναι 78,6 έτη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι το ειδικό φύλο κατά τη γέννηση. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ενός αρσενικού μωρού που γεννήθηκε το 2017 είναι 76,1 έτη, ενώ εκείνο ενός νεογέννητου είναι 81,1 ετών. 1

Αλλαγές του προσδόκιμου ζωής

  • Το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αλλάξει. Οι θάνατοι σε μικρές ηλικίες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο από τους θανάτους σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι νέοι θάνατοι επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής στα στατιστικά στοιχεία γέννησης.
  •  Το προσδόκιμο ζωής μπορεί πραγματικά να αυξηθεί με την ηλικία.
  • Το 2006 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση κάποιου που γεννήθηκε το 1942 ήταν περίπου 68 χρόνια. Εάν το άτομο επιβίωσε στα 65, θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει άλλα 18,4 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής τους δεν ήταν πλέον το ίδιο όπως ήταν κατά τη γέννηση
  • Εάν το άτομο έζησε στα 75, το προσδόκιμο ζωής του αυξήθηκε σε 86,8-9,3 χρόνια περισσότερο από το μέσο παιδί που γεννήθηκε το 2006.

  • Όλες οι στατιστικές στον κόσμο τελικά δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσο καιρό θα ζήσει ένα άτομο. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής που δεν μπορούν να αλλάξουν – πάλι, το φύλο, η φυλή, η γενετική – υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν.

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here