Μεταλλάξεις Κορωνοϊός: Η «παραλλαγή Delta» αναμφίβολα αναβαθμίζει το παιχνίδι της στον Καναδά και παγκοσμίως


Μεταλλάξεις Κορωνοϊός: Οι παραλλαγές Covid θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική έκδοση του ιού, επειδή είναι είτε πιο μεταδοτικές, θανατηφόρες ή ικανές να ξεπεράσουν ορισμένες προστασίες εμβολίων. Η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας του κορωνοϊού, η οποία λένε οι ειδικοί φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στο Οντάριο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η παραλλαγή coronavirus που ονομάζεται παραλλαγή Delta από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι μία από τις δύο παραλλαγές στην οικογένεια B.1.617 που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πιστεύεται ότι είναι οπουδήποτε από 30 έως σχεδόν 100% πιο μεταδοτική.

«Η καλύτερη εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η [νέα] παραλλαγή μπορεί να είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha [« Ηνωμένο Βασίλειο »], δήλωσε ο επιδημιολόγος Neil Ferguson στο The Guardian.

Η παραλλαγή Delta έχει πλέον εξαπλωθεί σε 62 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία Αγγλία (PHE), την Πέμπτη, είπαν ότι η παραλλαγή B.1.617.2 coronavirus (παραλλαγή Delta) πιστεύεται ότι είναι κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το PHE προειδοποίησε ότι ενώ απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, τα πρώτα ευρήματά τους έδειξαν ότι η παραλλαγή B.1.617.2 ή “Delta” ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια από την παραλλαγή B.1.1.7 ή “Alpha”, η οποία ήταν κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νοτιοανατολική Αγγλία το περασμένο φθινόπωρο, αναφέρει το CNN. Και με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία, που προσδιορίζονται κυρίως ως η παραλλαγή Delta, και με τους περισσότερους ασθενείς να μην έχουν εμβολιαστεί, δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο άρσης όλων των εναπομεινάντων περιορισμών κορωνοϊού στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου.

«Ο ιός ανεβάζει σίγουρα το παιχνίδι του»

Ο Δρ. Peter Juni, ο επιστημονικός διευθυντής του Science Advisory Table της κυβέρνησης του Οντάριο, δήλωσε στο CTV News την Τετάρτη ότι η παραλλαγή Delta ήταν πιθανώς περίπου 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha, η οποία τροφοδότησε το τρίτο κύμα κορωνοϊού του Καναδά. Πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Alpha ήταν πολύ πιο μολυσματική από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε αρχικά κυριαρχήσει στον Καναδά.

«Ο ιός ανεβάζει σίγουρα το παιχνίδι του», είπε. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Δρ Lawrence Loh, ο ιατρός υπεύθυνος υγείας για την περιοχή Peel στο προάστιο του Τορόντο, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις B.1.617 «αντικαθιστούν γρήγορα» την Β.1.117 ως την πιο διαδεδομένη μορφή του ιού τοπικά. Τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα μοντελοποίησης υποδεικνύουν μια επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι… μέσα σε ένα μήνα, η παραλλαγή δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην περιοχή μας, με τις υπόλοιπες εβδομάδες του Οντάριο πίσω.».

Η σημασία του πλήρους εμβολιασμού

Ο ερευνητής Zeynep Tufekci έγραψε ένα άρθρο για τους The New York Times με τίτλο «Η πιο θανατηφόρα φάση της COVID μπορεί να είναι σύντομα εδώ» στις 28 Μαΐου.

Ένα πράγμα που έγραψε ξεχωρίζει σαν έναν πονόλαιμο. «Μια παραλλαγή με υψηλότερη μεταδοτικότητα είναι τεράστιος κίνδυνος για άτομα χωρίς ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη μόλυνση, ακόμη και αν η παραλλαγή δεν είναι πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού…

Μια πιο μεταδοτική παραλλαγή μπορεί να καεί πολύ γρήγορα από έναν τόσο ανοσολογικά αφελή πληθυσμό.

Και εδώ είναι αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον – ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι δύο δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 φαίνεται να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Delta (παρέχοντας προστασία 81%, έναντι του 87% έναντι της κυρίαρχης παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου).

Αλλά για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν λάβει μόνο μία δόση του εμβολίου δύο δόσεων, η προστασία μειώνεται μόνο στο 33%. «Αν αυτό είναι ακριβές», γράφει το Intelligencer, «σημαίνει ότι η παραλλαγή του Delta μπορεί να είναι η παραλλαγή που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για μερικώς εμβολιασμένους πληθυσμούς παγκοσμίως».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ