Εγκεφαλικό: Ο καιρός επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσης


Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο ένας άνθρωπος θα επιβιώσει από το εγκεφαλικό ή όχι είναι πολλοί. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την γενικότερη κατάσταση της υγείας και την κληρονομικότητα. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως καιρός επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσης από ένα εγκεφαλικό.

Ερευνητές από το τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία για 457.638 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης ημερήσια κλιματολογικά στοιχεία για εννέα περιφέρειες, προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και τους μέσους όρους για τις επτά ημέρες πριν τη νοσηλεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο the Journal of the American Heart Association.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, που προκλήθηκαν από θρόμβους αίματος, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συγκεκριμένη εποχή συνδέθηκε επίσης με περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά την παραμονή στο νοσοκομείο.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Stacy Chu και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ακόμα πως ο πιο θερμός και βροχερός καιρός την άνοιξη και το καλοκαίρι συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και συνολικά καλύτερη πορεία της υγείας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε η μελέτη.

Η έρευνα δεν έδειξε γιατί συμβαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια το χειμώνα ή τους λόγους που συνδέουν τον καιρό με την ανάρρωση από εγκεφαλικό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι στη διάρκεια του χειμώνα ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση και αυξάνονται άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου.

Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο κρύο για να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει τη θερμότητά του, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν επίσης να αφυδατωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή αμελούν την πρόσληψη υγρών. Η αφυδάτωση συμβάλλει στην πήξη του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου.

Ένα εγκεφαλικό μπορεί γενικά να προληφθεί με τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται αναγκαία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ