Λιπαρότητα Δέρματος: Πώς εξηγείται επιστημονικά

Παρατηρείτε ότι το δέρμα σας εκπέμπει λίγο επιπλέον λάμψη; Στην πραγματικότητα, όλοι έχουν λιπαρότητα στο δέρμα τους. Κάτω από τους πόρους σας υπάρχει ένας σμηγματογόνος αδένας που παράγει φυσικά έλαια που ονομάζονται σμήγμα. Αυτό βοηθά να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο και υγιές.  Σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, οι σμηγματογόνοι αδένες μπορούν να παράγουν πάρα πολύ λάδι. Αυτό δημιουργεί λιπαρό δέρμα. Ξέρετε ότι έχετε λιπαρό δέρμα εάν το δέρμα σας φαίνεται συνεχώς λαμπερό. Το λιπαρό δέρμα μπορεί ακόμη και γίνει λιπαρό μέσα σε λίγες ώρες από τον καθαρισμό. Αν και δεν μπορείτε απαραίτητα να απαλλαγείτε από λιπαρό δέρμα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε το δέρμα σας λιγότερο λιπαρό. Το κλειδί είναι να εντοπίσετε μία ή περισσότερες από αυτές τις επτά υποκείμενες αιτίες.

1. Γενετική

Εάν κάποιος από τους γονείς σας έχει λιπαρό δέρμα, είναι πιθανό να έχετε υπερβολικά σμηγματογόνους αδένες.

2. Ηλικία

Αν και δεν εξαντλείται το απόθεμα σας απαραίτητα από λιπαρό δέρμα, το δέρμα σας θα παράγει πράγματι λιγότερο σμήγμα καθώς μεγαλώνετε. Η γήρανση του δέρματος χάνει πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, και οι σμηγματογόνοι αδένες επιβραδύνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα που έχουν γήρανση του δέρματος έχουν επίσης ξηρό δέρμα. Αυτή είναι επίσης η στιγμή που οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι πιο αισθητές λόγω της έλλειψης κολλαγόνου και σμήγματος.

3. Πού ζείτε 

Ενώ η γενετική και η ηλικία οδηγούν τις υποκείμενες αιτίες του λιπαρού δέρματος, το που ζείτε και η εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιπαρό δέρμα σε ζεστά, υγρά κλίματα. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε περισσότερο λάδι στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από ό, τι το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

4. Διευρυμένοι πόροι

Μερικές φορές οι πόροι σας μπορούν να τεντωθούν λόγω ηλικίας, διακυμάνσεων βάρους και προηγούμενων εξάρσεων. Οι μεγαλύτεροι πόροι τείνουν επίσης να παράγουν περισσότερο λάδι. Δεν μπορείτε να συρρικνώσετε τους πόρους σας.

5. Χρήση λανθασμένων προϊόντων φροντίδας δέρματος

Το λιπαρό δέρμα μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση λανθασμένων προϊόντων φροντίδας δέρματος για τον τύπο του δέρματός σας. Μερικοί άνθρωποι κάνουν λάθος συνδυασμό στην περιποίηση για λιπαρό δέρμα και μπορεί να χρησιμοποιούν υπερβολικά βαριές κρέμες, για παράδειγμα. Εάν έχετε ξηρότερο δέρμα κατά τους χειμερινούς μήνες, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το σχέδιο φροντίδας του δέρματος σας την άνοιξη και το καλοκαίρι με ελαφριά ενυδατικά και καθαριστικά με βάση το τζελ. Η χρήση των σωστών προϊόντων φροντίδας του δέρματος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποσότητα λαδιού που απομένει στο πρόσωπό σας.

6. Υπερβολική ρουτίνα φροντίδας του δέρματος

Από την άλλη πλευρά, το πλύσιμο του προσώπου ή η απολέπιση πολύ συχνά μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας λιπαρό. Αυτό μπορεί να μοιάζει με οξύμωρο, αφού ο σκοπός του πλυσίματος και της απολέπισης είναι να απαλλαγούμε από λάδι. Αλλά αν το κάνετε πολύ συχνά, αφαιρείτε πολύ το λάδι από το δέρμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους σμηγματογόνους αδένες σας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου παράγουν ακόμη περισσότερο λάδι για να αντισταθμίσουν την απώλεια. Χρειάζεται μόνο να πλένετε το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα για να αποφύγετε την περίσσεια λαδιού. Η μη χρήση αντηλιακού μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα σας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα.

7. Παράλειψη της ενυδατικής σας κρέμας

Είναι ένας μύθος ότι η ενυδατική κρέμα προκαλεί λιπαρό δέρμα. Στην πραγματικότητα, εάν χρησιμοποιείτε θεραπείες ακμής όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σίγουρα χρειάζεστε μια καλή ενυδατική κρέμα για να μην στεγνώσει το δέρμα σας. Χωρίς ενυδατική κρέμα, οποιοσδήποτε τύπος δέρματος θα στεγνώσει. Έτσι, αντί να παραλείψετε την ενυδατική κρέμα, το κλειδί είναι να βρείτε το σωστό είδος ενυδατικής κρέμας. Οι ελαφριές ενυδατικές βάσεις νερού λειτουργούν καλά για λιπαρό δέρμα. Κάνετε πάντα αυτό το τελευταίο βήμα μετά τον καθαρισμό και το τονωτικό.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here