Τρέχει η επιχείρηση «Ελευθερία» – Οι απρόθυμοι και τα προνόμια


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα συνεχίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία» και καθημερινά πραγματοποιούνται 100.000 εμβολιασμοί

Συγκεκριμένα οι εμβολιασμένοι πολίτες ανέρχονται σε 6.225.000. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημαίνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 22,4%.

Μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν 4 εκατ. έχουν λάβει μία δόση, με τη συμμετοχή των πολιτών να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, εκτός από 19 περιφερειακές ενότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Η απροθυμία κάποιων να εμβολιαστούν έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους.Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε πως εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προτάσεις αφορούν στην υποχρεωτικότητα των self test, τη χρήση μάσκας, την μεγαλύτερη ελευθερία στην εστίαση ή και τα ταξίδια.

Το πρώτο «προνόμιο» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.

Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Ακόμη, συζητιέται το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.

Εν τω μεταξύ ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα των εμβολίων για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται πλέον και με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει λάβει στη χώρα μας έγκριση για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 18-24 ετών. Ο χρόνος για να ανοίξουν τα ραντεβού θα εξαρτηθεί τις επικείμενες παραδόσεις της Johnson&Johnson αλλά και την επιβεβαίωση για επόμενες δόσεις από την εταιρεία Pfizer.

Αναφορικά με εμβολιασμούς κατ’ οίκον, που θα γίνονται σε κατάκοιτα άτομα οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών έχει προκριθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ