Ράτκο Μλάντιτς: Η ώρα της κρίσης στη Χάγη για τον «χασάπη της Βοσνίας»


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοινώνει σήμερα την τελεσίδικη απόφασή του για τον πρώην διοικητή των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Στο δικαστήριο οι γονείς θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των παιδιών τους.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί για την έφεση που έχει ασκήσει ο Μλάντιτς, επιδιώκοντας την ανατροπή της ποινής των ισοβίων που του έχει επιβληθεί από το 2017 για δέκα συνολικά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου την τριετία 1992-95.

Είκοσι έξι χρόνια μετά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ο 78χρονος Μλάντιτς, εμφανίζεται στο ΔΠΔ που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για να ακούσει την ανάγνωση της ετυμηγορίας που θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα.

Πέντε δικαστές θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους για 10 συνολικά κατηγορίες- που περιλαμβάνουν εξόντωση, βίαιες μεταφορές, τρόμο, ομηρία και παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων – για τις οποίες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2017.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί επίσης σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του ΟΗΕ Σερτζ Μπράμερτζ για την προσθήκη περαιτέρω κατηγορίας γενοκτονίας στον κατάλογο των καταδικαστικών αποφάσεων. Θα είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς προσφυγή σε περαιτέρω έφεση.

Συγγενείς ζητούν δικαίωση για τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι γονείς αρκετών από τα 8.000 θύματα της σφαγής θα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας δικαίωση για τη μεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να απαλλαχθεί ο Μλάντιτς θα πρέπει τρεις από τους πέντε δικαστές να τον αθωώσουν.

Ο Iva Vukušić, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και ειδικός σε δίκες για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ότι θα ήταν σημαντικό για τους επιζώντες να υπάρχει ομόφωνη απόφαση.

«Αυτή είναι πραγματικά μια από τις πιο σημαντικές δίκες της, και έχουν περάσει 25 χρόνια. Εάν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, αλλά ο προεδρεύων δικαστής διαφωνήσει πραγματικά για την ουσία του τι συνέβη τότε, θα παραμείνει στη φυλακή, αλλά η απόφαση θα είναι πιο αδύναμη. Στη συνέχεια, οι εθνικιστές θα μπορούν να πουν: «Κοίτα τον καταδίκασαν, αλλά ακόμη και ο προεδρεύων δικαστής δεν το πίστεψε».

Ο Μλάντιτς, ο οποίος πέρασε μια δεκαετία δραπέτης, μέχρι να συλληφθεί το 2011 στη βόρεια Σερβία, ήταν ο διοικητής των Σερβοβοσνιακών δυνάμεων από το 1992 έως το 1996, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Περίπου 600 άτομα κατέθεσαν στην αρχική δίκη που διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Ανακοινώνοντας τις ετυμηγορίες, ο προεδρεύων δικαστής, Alphons Orie, δήλωσε ότι τα εγκλήματα κατατάσσονται «μεταξύ των πιο φρικτών γνωστών εγκλημάτων στην ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ