Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες, τι ισχύει με τα ρεπό και τη διευθέτηση χρόνου εργασίας

Για τις αλλαγές στις υπερωρίες, τα ρεπό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες κι ευκαιρίες στον εργαζόμενο.

«Το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για 6 μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα».

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε θαρραλέο τον τρόπο με τον οποίο το νομοσχέδιο ρυθμίσει τα θέματα της τηλεργασίας.

«Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails» είπε ο υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε:

«Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονότητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «σημαία της κριτικής στο έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό».

«Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε όλη την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον.

«Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα παραπάνω, αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, πληρώνονται με παραπάνω λεφτά», επισήμανε.

Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια, παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω. «Εμείς πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% στο 120%», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου. «Οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», σημείωσε.

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Σχετικά με τη διευθέτηση, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα κι εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, την Alpha Bank, τον ξενοδοχειακό κλάδο κλπ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει για παράδειγμα να δουλέψει περισσότερο τις άλλες μέρες και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δε θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση».

Προστασία από απολύσεις

Όσον αφορά στις απολύσεις, είπε ότι υπάρχει μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, ο οποίος επεκτείνεται με 6 ακόμα περιπτώσεις, ενώ εντάσσεται και η ενάσκηση δικαιώματος.

«Η συζήτηση γίνεται για 2 περιπτώσεις:

1. Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη κι εργαζόμενου

2. Όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση.

Τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν. Αν δε τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουμε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με μια αποζημίωση τριπλάσια σε σχέση με την κανονική», υπογράμμισε.

Εργασία τις Κυριακές

Για την εργασία της Κυριακές, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στην Ελλάδα που είναι κλειστοί, όπως τα logistics ή οι φαρμακοβιομηχανίες. «Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 75% παραπάνω χρήματα από ότι μια κανονική μέρα. Υπάρχουν ανώτατα όρια στις υπερωρίες. Δεν αλλάζουν οι κανόνες. Απλώς εκεί που υπήρχαν κάποιοι κλάδοι που λειτουργούσαν Κυριακή, προστίθενται και άλλοι κλάδοι που είναι ανοιχτοί σε ανταγωνίστριες χώρες», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here