Μπλακ-άουτ σε χιλιάδες μεγάλες ιστοσελίδες – Τι προκάλεσε το «μαύρο»

Παγκόσμια ανησυχία προκλήθηκε απο το ταυτόχρονο «μπλακ-άουτ» σε πολλούς μεγάλους ιστότοπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ειδησεογραφικοί και κυβερνητικοί, όπως ο ιστότοπος του Λευκοί Οίκου, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης.Κορυφαία site του πλανήτη τέθηκαν εκτός λειτουργίας λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αμερικανική εταιρεία cloud computing Fastly. Ο κολοσσός ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και διορθώνεται.

Οι αρχικές ανησυχίες για μία μεγάλη κυβερνο-επίθεση με στόχο τη Δύση φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνονται. Το «μαύρο» που έπεσε σε δεκάδες εφαρμογές, μεγάλες ιστοσελίδες ενημέρωσης και πώλησης αγαθών και υπηρεσιών και ιστότοπους κυβερνήσεων οφείλεται όπως όλα δείχνουν σε τεχνικό πρόβλημα της Fastly.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα techchrunch.com το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή λειτουργίας του κολοσσού. Πρόκειται για έναν πάροχο περιεχομένου ιστοσελίδων μέσω cloud σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας που μίλησε στους Financial Times.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το πρακτορείο Reuters που ανέφερε πρόβλημα στον αμερικανικό πάροχο υπηρεσιών cloud computing. Eκπρόσωπος του Fastly απο την πλευρά του, ανακοίνωσε οτι η εταιρεία διερευνα το πρόβλημα και «τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην απόδοση με τις υπηρεσίες μας CDN», όπως αναφέρει στον ιστότοπό της.

Το πρόβλημα σε αρκετές απο τις ιστοσελίδες έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και πολλές απο αυτές ειναι εκ νέου προσβάσιμες .

Οι ιστοσελίδες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας

Εκτός λειτουργίας τέθηκε μεταξύ άλλων και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου ενώ αυτός της βρετανικής κυβέρνησης, εμφάνιζε την ένδειξη “Error 503 Service Unavailable” περίπου στις 13:20 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι ιστοσελίδες πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτές των εφημερίδων The Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και του Bloomberg News, του CNN και του BBC έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε όλο τον πλανήτη.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 της Δανίας επίσης ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο ιστότοπός του.

Το «μπλακ άουτ» έπληξε και τον ιστότοπο λιανικών αγορών της Amazon.com Inc,με περίπου 2.000 χρήστες της να αναφέρουν προβλήματα στη σύνδεσή τους με τον κολοσσό.

Τελος και η πλατφόρμα Reddit τέθηκε λειτουργίας, με σχεδόν 21.000 χρήστες της να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Downdetector.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here