Εγκυμοσύνη: Τα περιττά κιλά της μητέρας θέτουν σε κίνδυνο το μωρό

Όλες οι μέλλουσες μητέρες δεν έχουν αναλογίες μοντέλου. Υπάρχουν γυναίκες που περιμένουν παιδί και έχουν περιττά κιλά πριν ακόμα μείνουν έγκυες. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατική νόσο και παχυσαρκία.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια επιδημία, ενώ σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις, το 57% των σημερινών παιδιών θα είναι παχύσαρκοι μέχρι να γίνουν 35 ετών.
Αυτό συμβαδίζει με τα ποσοστά μητρικής παχυσαρκίας, η οποία αγγίζει σχεδόν το 40%.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, η οποία επηρεάζει τουλάχιστον το 30% των παχύσαρκων παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του ήπατος, ακόμη και σε ανάγκη μεταμόσχευσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν βρέφη ηλικίας δύο εβδομάδων που γεννήθηκαν από μητέρες με κανονικό βάρος και παχύσαρκες μητέρες. Έλαβαν δείγματα κοπράνων από βρέφη και των δύο ομάδων τα οποία μετέφεραν σε ποντίκια χωρίς μικρόβια.

Ανακάλυψαν ότι τα μικρόβια του εντέρου από τα μωρά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες προκάλεσαν μεταβολικές και φλεγμονώδεις αλλαγές στο ήπαρ και τα κύτταρα του μυελού των οστών των ποντικών. Στη συνέχεια, όταν ακολούθησαν διατροφή δυτικού τύπου, λάμβαναν δηλαδή τροφές με πολλά λιπαρά, τα ποντίκια είχαν προδιάθεση για πιο γρήγορη πρόσληψη βάρους και ανάπτυξη λίπους στο συκώτι.

«Αυτό είναι το πρώτο πειραματικό στοιχείο που στηρίζει την υπόθεση ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου στα βρέφη που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες, οδηγεί ευθέως σε αυτές τις ασθένειες» ανέφερε η Taylor Soderborg, συγγραφέας της μελέτης.

Ο συνεργάτης της, Jed Friedman προσέθεσε πως: «αν μπορούσαμε να τροποποιήσουμε το μικροβίωμα του εντέρου τις πρώτες δύο εβδομάδες ζωής του βρέφους, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ