Αλτσχάιμερ: Η FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου [vid]


Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) ενέκρινε εχθές Δευτέρα 07/06 το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έγκριση είναι σημαντική, αφού πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση, παρά τις αντιπαραθέσεις με αφορμή τα ανάμεικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε η FDA σε ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», προσέθεσε.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά την φάση των πρώτων σταδίων της νόσου με σκοπό τον περιορισμό των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της μη ικανότητας κανείς να αυτοεξυπηρετείτε.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από μερίδα νευρολόγων και φροντιστών ασθενών με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, άλλοι γιατροί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και ότι χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της παρασκευάστριας εταιρείας, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Λίγα λόγια για το Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή της μνήμης, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες και έτσι επηρεάζεται σοβαρά η κοινωνική ζωή του ασθενούς. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έχει σχέση με την φυσιολογική γήρανση και λειτουργική έκπτωση του εγκεφάλου. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει από Αλτσχάιμερ.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ